Keresés a tartalomban:
Életmód

Gondokat okozhat az iskolakezdés

2013. szeptember 2., MTI/SV
Címkék: iskola iskolakezdés tankönyv tanszerek tanszerárak
Minden második, iskoláskorú gyermeket nevelő háztartás komoly tehertételként éli meg a tanévkezdést - derült ki a Nézőpont Intézet telefonos felméréséből, amelyet az Ökumenikus Segélyszervezet megbízásából végzett.

Számtalan "újdonság" várja szeptember 2-án az általános és középiskolásokat: az 1-8. osztályosoknak délután négyig az iskolában maradniuk, három évfolyamon pedig heti egy órában pedig hittant vagy erkölcstant tanulnak majd. Több osztályban lesz kötelező a mindennapos testnevelés, kétszáz iskolában pedig iskolarendőrök felügyelik majd a tanulókat.

Molnár Csaba Gábor, az intézet közvélemény-kutatási műhelyének vezetője a felmérés eredményeit ismertető pénteki budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: a családok hét százaléka számára vállalhatatlanok a kiadások, 41 százaléknak jelentős, nehezen megoldható gondot okoz az iskolakezdés. A válaszadók mindössze 12 százaléka közölte azt, hogy nem okoz gondot tanév indulása.
 
A tanévkezdés finanszírozását érintő kérdésre 10-ből 4 család mondta azt, hogy önerőből képes fedezni a költségeket. A többiek csak valamilyen más kiadás terhére, vagy egyéb forrásból képesek biztosítani a kiadásokat.
 
Arra a felvetésre, hogy milyen kiadást kell csökkenteni az iskoláztatási költségek miatt, 36 százalék mondta, hogy az élelmiszerekre fordított kiadásokat, 24 százalék pedig a rezsiszámlákat. Öt százalék hajlandó halogatni a hitelek törlesztését is, egy százalék hitelfelvételt is kilátásba helyezett. A válaszadók 36 százaléka válaszolt úgy, hogy semmilyen kiadását nem kell lefaragnia.
 
Közlése szerint a teljes lakosság azon részére koncentráltak a felméréskor, akiket érint az iskolakezdés. Ez mintegy 27 százalék. A kutatás telefonos adatfelvétellel augusztus második felében készült.
 
Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója azt mondta: elsősorban ott van feladatuk, ahol vállalhatatlan terhet jelent az iskolakezdés. Esetükben is elsősorban a tanszerekre, iskolatáskára koncentrálnak - jelezte. Kitért arra is, hogy a 1353-as adományvonalon egy hívással 250 forinttal lehet segíteni. Szólt arról is, hogy az E.ON hétmillió forinttal támogatja akciójukat.
 
Az Iskolakezdés együtt! kampányba befolyó bevételekből ezer iskolába lépő gyermeknek állítottak össze tanszercsomagot, ezeket folyamatosan szállítják ki a rászorulóknak. További háromszáz gyereknek pedig folyamatos segítséget szeretnének adni az év során - emelte ki Lehel László.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez