Élelmiszer
Gombamérgezés
Az esetek 40%-a 14 év alatti gyermeket érintett
2013. szeptember 19.,
ÁNTSZ/SV
Évente átlagosan száz-kétszáz gombamérgezéses esetről érkezik jelentés az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatához. A gombászás kellemes időtöltés, de néhány fontos alapszabályt feltétlenül be kell tartani. A gombák ugyanis súlyos, akár halálos mérgezést is okozhatnak!
A gyilkos galóca
A Magyarországon fellelhető több száz gombafaj közül a legveszélyesebb a gyilkos galóca. A hazánkban regisztrált összes halálos gombamérgezés 98%-áért a gyilkos galóca a felelős. Külsőre könnyen összetéveszthető egyéb gombákkal, ezért fontos, hogy csak bevizsgált gombát vásároljunk, illetve gombaszedésre csak tapasztalt szakértők vállalkozzanak.
A hűvösebbre forduló, csapadékosabb őszi időjárás kedvez a gombák szaporodásának, a tapasztalatok szerint ezzel együtt jár, hogy a mérgezések száma is növekszik. Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatához (OKBI ETTSZ) évente átlagosan száz-kétszáz bejelentés érkezik gombamérgezésről, de például 2010-ben, amikor az időjárás az átlagosnál csapadékosabb volt, 332 mérgezéses esetet regisztráltak. Az egészségügyi szolgáltatók jelentései szerint a gombamérgezések átlagosan 25-35 százaléka 14 év alatti gyermeket érint. Idén eddig 83 esetről érkezett bejelentés, ezek közül 35 gyermekkel történt, többségében azért, mert a szabadban játszó gyermek megkóstolta a gombát.
A gombamérgezés tüneteinek skálája az enyhe gyomorrontástól a halálos kimenetelig terjedhet. Az egyik legveszedelmesebb gomba a gyilkos galóca: sajnos évről-évre előfordul, hogy egész családok kerülnek miatta súlyos, életveszélyes állapotba. Ha a gyilkos galócából egy példány, vagy akár egy kis darabka belőle a többi gomba mellé kerül, az már elég ahhoz, hogy a kosár tartalmából készített étel végzetes legyen. De több más, hazánkban megtalálható gombafaj is képes komoly mérgezést okozni, ráadásul a súlyos tünetek késleltetetten is jelentkezhetnek.
Ezért az összegyűjtött gombákat kivétel nélkül minden alkalommal mutassuk meg gombavizsgálónak. Az ország számos pontján – rendszerint piacokon – ingyenesen ellenőrzik a gombákat, a mérgezőeket pedig megsemmisítik. A bevizsgáltatás elengedhetetlen akkor is, ha úgy gondoljuk, hogy jól ismerjük a gombákat, ez ugyanis az egyetlen garancia arra, hogy ne történjen gomba eredetű mérgezés. Fontos erre figyelni akkor is, ha a gombát szomszédoktól, ismerősöktől kapjuk, illetve elkészített étel esetén kérdezzünk rá, hogy a gombavizsgálatot előzőleg elvégeztették-e.
Amennyiben a gomba elfogyasztása után a legkisebb rosszullét tüneteit tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz. Mérgezés gyanúja esetén a szükséges teendőkkel kapcsolatban az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat is kereshető, a következő, éjjel-nappal hívható ingyenes telefonszámon:
06 80 22 11 99.