Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Figyelmeztetés az MNB-től!

2013. szeptember 20., napi.hu/SV
Címkék: bankjegy érme érem MNB Magyar Éremkibocsátó Intézet
Az elmúlt napokban lakossági bejelentés érkezett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában álló Magyar Pénzverő Zrt.-hez, amely szerint a Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft. éremértékesítési marketingakciói alkalmasak a vásárlók megtévesztésére, mivel nem hangsúlyozzák azt, hogy nem emlékérmét, hanem érmet kínálnak eladásra.
A köztudatban a törvényes fizetőeszköznek minősülő "érme" és az annak nem minősülő "érem" elnevezés általában összemosódik, annak ellenére, hogy eltérő a szerepük.
 
Az MNB és a Magyar Pénzverő Zrt. semmilyen formában nem áll kapcsolatban a Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft.-vel, amely hirdetései szövegében nem teszi egyértelművé, hogy tevékenysége nem minősül pénzkibocsátásnak, és megjelenési formájában azt a látszatot kelti, hogy a jegybankkal szoros együttműködésben áll. Magyarországon egyedül az MNB jogosult a törvényes fizetőeszköznek minősülő bankjegy és érme kibocsátásra, ideértve az emlékérmét is.
 
A Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft. (különösen azért, mert a Kft. a társasági formában való működését nem hangsúlyozza) elnevezése és tevékenysége azt sugallhatja, hogy az valamilyen formában az MNB törvényes fizetőeszköznek minősülő érmekibocsátási tevékenységéhez kötődhet. Az MNB azonban nem áll kapcsolatban a Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft.-vel.
 
Magyarországon az MNB-ről szóló törvényben meghatározott módon kizárólag a Jegybank jogosult törvényes fizetőeszköznek minősülő bankjegy- és érmekibocsátásra.
 
Az MNB által kibocsátott bankjegy és érme - így az emlékbankjegy és emlékérme is - Magyarország törvényes fizetőeszköze. A bankjegyek és érmék kibocsátását, címletét és külső jegyeit, s bevonását az MNB elnöke rendeletben hirdeti ki. Az MNB által meghatározott mennyiségű, a pénzforgalom zavartalanságát biztosító mennyiségű forgalmi érmék, valamint az elsősorban numizmatikai célból kibocsátott, de szintén törvényes fizetőeszköznek minősülő emlékérmék előállítása és forgalmazása a Magyar Pénzverő Zrt.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez