Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Egységesítené az e-kereskedelmet az EU

A BEUC nem ért egyet a javaslattal

2013. szeptember 19., Európai Parlament/FL
Címkék: Európai Parlament határokon átnyúló keresdekelem fogyasztóvédelem BEUC
Ez Európai Parlament törvényalkotással foglalkozó szakbizottsága támogatta a javaslatot, amely önkéntes alapon erősítené a belső piaci szabályok szerepét a határokon átnyúló uniós kiskereskedelemben. Az európai fogyasztóvédelmi civilszervezeteket tömörítő BEUC kritizálja a javaslatot, mert szerintük ezek a választható szabályok nem védik kellőképpen az európai fogyasztókat.
„Az új törvényjavaslat elfogadásával a fogyasztók teljes mértékben profitálhatnak az európai belső piac jelentette védelemből” – fogalmaztak a tervezet rapportőrei. Klaus-Heiner Lehne és Luigi Berlinguer úgy vélik, a határokon átnyúló kereskedelem szabályainak egységesítése megerősíti majd a jogbiztonságot az Európai Unióban.
 
A jogszabálytervezet, amelyről hamarosan tárgyalhatnak az uniós miniszterek, lehetővé teszi, hogy internetes vásárlás esetén a felekre a közös európai piac szabályai vonatkoznak. Így ha egy termék hibás vagy nem felel meg a vásárláskor megállapított feltételeknek, egyértelmű jogszabályok döntik el, mi a teendő például a cserét vagy az árleszállítást illetően. Mindez azonban csak akkor valósul meg, ha az eladó és a másik tagországban működő vevő egyaránt elfogadja, hogy ezen jogszabály szerint bonyolítja le az üzletet.
 
Az Európai Parlament illetékes bizottsága az új szabálytervezetet kizárólag a távol lévők között kötött szerződésekre alkalmazná, ezzel támogatva az internetes kereskedelem elterjedését. A képviselők meggyőződése szerint a törvény elfogadása jelentős védelmet biztosítana a fogyasztóknak.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez