Keresés a tartalomban:
Jog

Pert nyert az OFE a Budavár Tours ellen

2013. szeptember 18., Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
Címkék: ÁSZF Budavár Tours Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület foglaló előlet utazási iroda
Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) közérdekű keresetet indított a Budavár Tours Kft. ellen, miután annak Általános Szerződési Feltételei között olyan pontot talált, mely az egyesület szakértői szerint jogszabályba ütközik. A Fővárosi Törvényszék mai, első fokú ítéletében kimondta a kifogásolt szerződési feltétel érvénytelenségét.
A Budavár Tours Általános Szerződési Feltételeiben (ÁSZF) rögzíti, hogy az utas – az utazás megkezdését megelőző 60. napnál korábbi szerződéskötés esetén – jelentkezéskor köteles 10% mértékű foglalót, valamint 30%-os előleget az iroda részére befizetni. A foglaló elvész, amennyiben a teljesítés az utazás megkezdését megelőző 60. nap előtt – a megrendelő hibájából – meghiúsul. Tehát, ha a fogyasztó lemondja az utat. Az ÁSZF előírja továbbá, hogy amennyiben az utazásszervező szolgáltató partnerrel kötött szerződése 60 napon túli elállás esetén is fizetési kötelezettséget ír elő, ez esetben ezt a fizetési kötelezettséget az iroda a megrendelőre átháríthatja.
 
Az utazási szerződésekre vonatkozó jogszabály szerint foglaló nem, csupán előleg követelhető az utastól. A két kategória között lényeges különbség, hogy elállás esetén az előleg igen, a foglaló viszont nem jár vissza.
 
Ugyanakkor a jogszabályban deklarálva van az is, hogy az utazás megkezdése előtt 60 nappal történő elállás esetén nem követelhető bánatpénz az utastól, tehát fizetési kötelezettség nélkül lemondhatja az utat.
 
Mindezek miatt az OFE aggályosnak tartotta és megtámadta az utazási iroda által alkalmazott rendelkezést. Álláspontját a bírósági is osztotta, így az ítélet kimondta a kifogásolt rendelkezés érvénytelenségét.
 
Ahogyan eddig is, az OFE kiemelten fontos feladatának tekinti a cégek Általános Szerződési Feltételeinek vizsgálatát, így a jövőben is folytatni fogja ez irányú tevékenységét. Az Egyesület arra hívja fel a fogyasztók figyelmét, hogy mindig olvassák el a szerződéseket, mielőtt aláírnák azokat, amennyiben pedig nem világos valami számukra, kérjenek tanácsot szakembertől.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez