Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

A nemzet üdítőitala titkos recept szerint készül…

2012. szeptember 13., Szabó Zoltán Attila
Címkék: ásványvíz szentkirályi természetes édesítőszer Aqua Elixis gyógynövény
A hazai élelmiszeripar szempontjából vitathatatlanul nagy jelentőségű eseményre került sor Szentkirályon. Bemutatták a nemzet üdítőitalát. A neve: Aqua Elixis. A recept éppúgy titkos, mint a kóla esetében. S ha már premier, hát még a legmodernebb technológiát alkalmazó előforma-gyártó üzemet is felavatták a Bács-Kiskun megyei községben.
Magyarországon a Sztíria elnevezésű természetes édesítőszer is debütál az Aqua Elixis bevezetése-megérkezése kapcsán. Balogh Levente a Szentkirályi Ásványvíz Kft tulajdonos-ügyvezetője az új üdítőital ünnepi ceremóniáján kiemelte: azt egy fa leveléből vonják ki, így az édesítőszerekkel kapcsolatos ellenérzésektől nem kell tartani.
Az összetevőket azért számba vette a Kosár Online – íme, a címkén olvasható felsorolás: „ásványvíz, cukor, szén-dioxid, gyógynövény-italalap, étkezési sav, citromsav, természetes aromák, színezék: karamell (ammónium-szulfitos), tartósítószerek: kálium-szorbát, nátrium-benzoát, dimetil-dikarbonát, édesítőszer: szteviol-glikozidok, habzásgátló: poli-dimetil-sziloxán.)

Balogh úgy véli, most piacra kerülő üdítőjük olyan siker lehet, mint amilyen Ausztriában az Almdudler-, Csehországban a Kofola-, Angliában a Dr. Pepper, vagy Amerikában a kóla. – Köztudott, hogy számos nemzet rendelkezik tradicionális, saját fejlesztésű üdítőitallal, amelyek többnyire az országukban piacvezetőkké váltak, hazánk azonban eddig kimaradt a sorból – rögzíti az igazgató. – Mi egy éves, saját laboratóriumunkban végzett fejlesztés eredményeként létrejött italt mutatunk most be, amely titkos recept alapján, 31 magyar gyógynövény kivonatával készült és sok más üdítővel szemben megőrzi természetes ásványianyag-tartalmát.
 
Az ügyvezető nem titkolja: sokat vár a jövevénytől, mint ahogy fontos előrelépésnek tartja az előforma-gyártó üzembeli fejlesztéseket is. Immár a legújabb technológiát magába foglaló és továbbfejlesztett HUSKY rendszert alkalmazzák – itthon elsőként. Úgy kalkulálnak, hogy ily módon az előforma előállításának ciklusa rövidebb lesz, amivel kapacitásnövelés érhető el, illetve az alacsony és magas hőmérsékletű hűtés szétválasztásával, hőcserélő beépítésével a hűtési energia felhasználásánál jelentős megtakarítást érnek el. A gépsor teljesítménye: óránként 33 ezer palack. – Akár 100 százalékban újra feldolgozható flakonok gyártására is képes – Ausztriához hasonlóan szelektíven gyűjtött hulladékok megfelelő technológiával és feldolgozásával előállított – reciklált, PET granulátumból – hangsúlyozta Balogh Levente.


Budai Gyula, Lezsák Sándor, Balogh Levente
Az ünnepségen, ahol a tétova celebek száma jelentősnek bizonyult, beszédet mondott Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára is, aki – miután a szél által váratlanul felkapott papirosait összeszedegette – megjegyezte: Magyarországon az éves ásványvíz-fogyasztás mértéke meghaladja a 100 litert, amivel világviszonylatban előkelő helyen állunk; a top 10-hez tartozunk. „Ráadásul idehaza 500 olyan kút ismeretes, ami vegyi alkatát tekintve ásványvizet ad” – fűzte hozzá a politikus, aki biztosra veszi e termék sikerét. Mindazonáltal megjegyezte, hogy újabban hiányolja a polcokról kedvenc Szentkirályiját, a bodzás-citromos vizet.

Tekintse meg képgalériánkat:


Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez