Élelmiszer
Élelmiszerlánc biztonsági ellenőrzések
2012. szeptember 13.,
penzcentrum.hu
Június 25. és augusztus 31. között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) fokozottan vizsgálta a szezonális élelmiszereket, illetve az időszakosan működő élelmiszer-forgalmazó helyeket, melyek országos és nemzetközi rendezvényeken, valamint strandokon, üdülő helyeken működnek.
A hatósági élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzések országos összesített eredményei alapján a közel 11 ezer ellenőrzés során 540 esetben volt szükség bírság kiszabására több, mint 66 millió forint értékben.
A szezonális termékek, így a nyári idegenforgalmi időszakhoz kapcsolódó élelmiszerek (grill hús, üdítő, sör, csapolt sör, zöldség-gyümölcs termékek, jégkrém, fagylalt) esetében több mint 40 ezer termék-tételt vizsgáltak az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság munkatársai. Ezek egy része laboratóriumi vizsgálat is volt.
Az ellenőrzött tételek megoszlása szerint 78%-a hazai, 22%-a külföldi volt. A megállapított hiányosságok miatt az ellenőrzött tételek 2%-a került forgalomból kivonásra, melynek összértéke meghaladta a 9 millió forintot.
A hatósági ellenőrzés kiterjedt az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának feltételeire, a forgalomba hozott élelmiszerek minőségének, a termékek nyomon-követhetőségének és a szállítás során a hűtési lánc fenntartásának vizsgálatára.
Kiemelt figyelmet fordított a hatóság az idegenforgalmi szempontból frekventált vendéglátóhelyek és ifjúsági gyermektáborok étkeztetésének ellenőrzésére is, melynek eredményeképpen az 5003 ellenőrzése mellett hatósági intézkedésre összesen 212 esetben került sor.