Keresés a tartalomban:
Szolgáltatás

ÁNTSZ: ellenőrzés a strandokon

2012. szeptember 26., MTI
Címkék: ÁNTSZ medence strand
A szezonálisan üzemelő medencés fürdőhelyeken több, a folyamatosan működőknél kevesebb volt a probléma ezen a nyáron - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)
A szezonban a medencés fürdőhelyeken 522 egységet kerestek fel a népegészségügyi szakigazgatási szervek közegészségügyi felügyelői, összesen 1.121 ellenőrzést végeztek.
 
Az országos ellenőrzések során 525 esetben intézkedtek a közegészségügyi felügyelők, a kiszabott bírságok várható összege meghaladja a félmillió forintot - írta az ÁNTSZ.
 
Fürdővíz okozta tömeges megbetegedésről, illetve súlyos balesetről nem érkezett bejelentés az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz (OTH). Az egész évben nyitva tartó medencés fürdőhelyek ellenőrzése a főszezonon kívül is folytatódik - tették hozzá.
 
Az OTH összesítése szerint az idén a korábbi évekhez képest kevesebb, 560 fürdőt üzemeltettek a szezonban, ebből 325 kifejezetten csak a nyári hónapokra nyitott ki. Az ellenőrzött egységek 44 százaléka maradéktalanul betartotta a közegészségügyi előírásokat, negyedükben azonban több szabálytalanságot is találtak felügyelők.
 
A vízminőséggel elsősorban az úgynevezett töltő-ürítő medencéknél volt probléma. A bakteriológiai vízminta-vizsgálatok alapján ezek 60 százaléka kifogásolt minősítést kapott, míg ez az arány a korszerűbb vízforgatós létesítményeknél 21 százalék volt. A felügyelők a vízminőség mellett a medencék környezetét, a strandok területét is ellenőrizték.
 
Az ÁNTSZ közleménye szerint az idén sok probléma volt a dohányzóhelyek megfelelő kijelölésével. Több helyen az is előfordult, hogy túllépték a medence egyidejű terhelésére vonatkozó szabályokat, vagyis túl sok embert engedtek egyszerre a vízbe. Visszatérő probléma volt a járófelületek, burkolatok töredezettsége, de az üzemeltetők folyamatosan gondoskodtak azok kijavításáról. Kiemelték, hogy a hatóságok az üzemeltetőt határozatban kötelezik a megfelelő minőség biztosítására, amelyet szigorúan ellenőriznek.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez