Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Csökkenthető az élelmiszerhulladék!

Elindult a FUSIONS projekt

2012. szeptember 7., Élelmiszer Online
Címkék: élelmiszer élelmiszer hulladék Fusions Project élelmiszerlánc Magyar Élelmiszerbank Egyesület
Becslések szerint Európában fejenként évente 76 kg élelmiszer megy veszendőbe. Számos európai országban indultak már kezdeményezések az élelmiszer hulladékok csökkentése érdekében; a FUSIONS ezen kezdeményezések során megszerzett tudást és tapasztalatokat ötvözve kíván továbblépni.
A FUSIONS (Food Use for Social Innovation by Optimising waste prevention Strategies – Élelmiszerek szociális innovációs felhasználása optimális hulladék-csökkentő stratégiák mentén) javaslatát a Wageningen Egyetem kezdeményezésére alakult nemzetközi konzorcium nyújtotta be az EU FP7 Kutatás-fejlesztési Keretprogramjában kiírt pályázatára. A 4 millió eurós társ-finanszírozott büdzsé felhasználásával a FUSIONS az élelmiszerhulladékok jelentős mértékű megelőzésével és csökkentésével hozzájárul egy erőforrás-hatékonyabb Európa építéséhez. A négyéves projekt 2012. augusztus 1-jén indult.
Becslések szerint Európában fejenként évente 76 kg élelmiszer megy veszendőbe. Számos európai országban indultak már kezdeményezések az élelmiszerhulladékok csökkentése érdekében; a FUSIONS ezen kezdeményezések során megszerzett tudást és tapasztalatokat ötvözve kíván továbblépni.
 
A FUSIONS projekt célja az erőforrások hatékonyabb felhasználása és a termőföldtől a tányérig tartó élelmiszerláncban a hulladékok keletkezésének nagymértékű csökkentése.
 
A munkában résztvevő egyetemek, tudásközpontok, fogyasztói szervezetek és vállalatok különféle felmérések elkészítésén, monitoring eszközök fejlesztésén, szociális innovációs pilot projektek beindításán, illetve nemzeti- és EU szintű szabályozási javaslatokon dolgoznak. A projekt koordinátora a hollandiai Wageningen Egyetem Élelmiszer- és Biogazdálkodás alapú Kutatóközpontja, magyarországi szervezője a Magyar Élelmiszerbank Egyesület.

A konzorciumban 13 ország 21 szervezete vesz részt, bevonva a munkába az élelmiszerlánc további kulcsszereplőit, beleértve felügyeleti szerveket, vállalatokat, non-profit szervezeteket, tudásközpontokat, szoros kapcsolatban együttműködve fogyasztói szervezetekkel. A FUSIONS egy európai szintű partnerségi platformot hoz létre és közösen kialakított víziót és stratégiát fogalmaz meg az élelmiszerpazarlás csökkentésére. A platformhoz előzetesen már több mint 80 szervezet jelezte csatlakozási szándékát.
 
A projekt átfogó célja, hogy hozzájáruljon az élelmiszerhulladék-monitoring harmonizálásához, szociális innovációs lépések megtételéhez az élelmiszerláncban, valamint egy egységes élelmiszerhulladék EU-27 szintű stratégia megalkotásához. A FUSIONS által kidolgozott partnerségi platformok támogatásával megvalósítandó javaslatok célja, hogy 2020-ra az élelmiszerhulladékok 50%-kal, az élelmiszerlánc erőforrásigénye pedig 20%-kal csökkenjen.
 
A projekt első nemzetközi találkozójára 2012 novemberében kerül sor, melyet 2013 tavaszán az első partnerségi platform-találkozók fognak követni.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez