Élelmiszer
Csökkenthető az élelmiszerhulladék!
Elindult a FUSIONS projekt
2012. szeptember 7.,
Élelmiszer Online
Becslések szerint Európában fejenként évente 76 kg élelmiszer megy veszendőbe. Számos európai országban indultak már kezdeményezések az élelmiszer hulladékok csökkentése érdekében; a FUSIONS ezen kezdeményezések során megszerzett tudást és tapasztalatokat ötvözve kíván továbblépni.
Becslések szerint Európában fejenként évente 76 kg élelmiszer megy veszendőbe. Számos európai országban indultak már kezdeményezések az élelmiszerhulladékok csökkentése érdekében; a FUSIONS ezen kezdeményezések során megszerzett tudást és tapasztalatokat ötvözve kíván továbblépni.
A FUSIONS projekt célja az erőforrások hatékonyabb felhasználása és a termőföldtől a tányérig tartó élelmiszerláncban a hulladékok keletkezésének nagymértékű csökkentése.
A munkában résztvevő egyetemek, tudásközpontok, fogyasztói szervezetek és vállalatok különféle felmérések elkészítésén, monitoring eszközök fejlesztésén, szociális innovációs pilot projektek beindításán, illetve nemzeti- és EU szintű szabályozási javaslatokon dolgoznak. A projekt koordinátora a hollandiai Wageningen Egyetem Élelmiszer- és Biogazdálkodás alapú Kutatóközpontja, magyarországi szervezője a Magyar Élelmiszerbank Egyesület.
A konzorciumban 13 ország 21 szervezete vesz részt, bevonva a munkába az élelmiszerlánc további kulcsszereplőit, beleértve felügyeleti szerveket, vállalatokat, non-profit szervezeteket, tudásközpontokat, szoros kapcsolatban együttműködve fogyasztói szervezetekkel. A FUSIONS egy európai szintű partnerségi platformot hoz létre és közösen kialakított víziót és stratégiát fogalmaz meg az élelmiszerpazarlás csökkentésére. A platformhoz előzetesen már több mint 80 szervezet jelezte csatlakozási szándékát.
A projekt átfogó célja, hogy hozzájáruljon az élelmiszerhulladék-monitoring harmonizálásához, szociális innovációs lépések megtételéhez az élelmiszerláncban, valamint egy egységes élelmiszerhulladék EU-27 szintű stratégia megalkotásához. A FUSIONS által kidolgozott partnerségi platformok támogatásával megvalósítandó javaslatok célja, hogy 2020-ra az élelmiszerhulladékok 50%-kal, az élelmiszerlánc erőforrásigénye pedig 20%-kal csökkenjen.
A projekt első nemzetközi találkozójára 2012 novemberében kerül sor, melyet 2013 tavaszán az első partnerségi platform-találkozók fognak követni.