Keresés a tartalomban:
Életmód

Nem tudjuk mennyi energiát fogyaszt háztartásunk

2012. szeptember 19., vg.hu
Címkék: energia fogyasztás rezsikiadások energiatakarékosság
A magyar háztartások 68 százaléka nincs tisztában az otthonában található háztartási gépek energiafogyasztásával, annak ellenére, hogy az egyre növekvő rezsikiadások mind nagyobb nyomást helyeznek a családok költségvetésére - derül ki az OTP Lakástakarék frissen ismertetett felméréséből.
Négyből csupán egy család vezet nyilvántartást energiafogyasztásáról, a nagy többség nem is tudja, hogy mennyit fogyasztanak a lakásban található készülékek - derül ki az OTP Lakástakarék felméréséből.
 
A kutatás eredményei szerint a magyarok nem is igen foglalkoznak azzal, hogy mennyi energiát fogyasztanak. Ezt jól mutatja, hogy a megkérdezettek háromnegyede nem vezet nyilvántartást vagy kimutatást erről.
 
Ha a rezsiköltségeken való spórolásról van szó, akkor a válaszadók nagy része csak a legalapvetőbb, és nem feltétlenül a leghatékonyabb módszereket választja, ha egyáltalán tesz valamit költségei csökkentése érdekében. A válaszadók harmada elsősorban úgy próbál takarékoskodni, hogy a lakásában lévő berendezéseit igyekszik rendszeresen karbantartani, illetve szabályszerűen használni - ez például a fagyasztó rendszeres leolvasztást takarja - míg 22 százalékuk szokta spórolás gyanánt kikapcsolni a különböző töltőberendezéseit, vagy kihúzni azokat a konnektorból. A megkérdezettek kétharmada nyilatkozott úgy, hogy ismeri lakóhelye épületének szigetelési jellemzőit, illetve annak gyengeségeit.
 
Az átlag magyar család évi 420-600 ezer forintot költ rezsire, az OTP Lakástakarék által korábban közölt adatok szerint a háztartások 55 százalékánál a rezsi a teljes éves háztartási kiadás 25-50 százalékát teszi ki. Mindössze a háztartások 23 százaléka esetében alacsonyabbak a rezsikiadások az összes költés 25 százalékánál, míg 22 százalékuknál a kiadások több mint fele megy el ilyen célra.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez