Keresés a tartalomban:
Jog

Ellenőrizték a gyümölcsárusokat

2012. szeptember 12., MTI
Címkék: piac ellenőrzés NAV gyümölcsárus őstermelő adóellenőr
A nyári hónapokban a dél-alföldi régióban csaknem száz elárusítóhelyen ellenőrizték a gyümölcsárusítás szabályszerűségét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai; az esetek csaknem felében találtak szabálytalanságot.
A hivatal regionális sajtóreferense, Jegyinák Attila elmondta, a nyári időszakban az utak mentén, valamint a piacokon sok helyen árusítanak szezonális gyümölcsöket: őszibarackot, dinnyét, csemegekukoricát.
 
Az ellenőrök fokozottan vizsgálták ezen árusítóhelyeken a nyugtaadási, valamint a foglalkoztatottak bejelentési kötelezettségének teljesítését. A hatóság célja az volt, hogy ellenőrzéseivel kiszűrje az adószám nélküli feketekereskedőket, valamint a folyamatos ellenőrzésekkel biztosítsa a jogszabályok betartását.
 
2012 júliusában és augusztusában mintegy száz elárusítóhelyet vizsgáltak meg a revizorok. Általános tapasztalat, hogy a szezonális árusok többsége őstermelőként, illetve kisebb arányban egyéni vállalkozóként, gazdasági társaságként folytatja a kereskedést.
 
Az vizsgálatok során egy esetben tapasztalták azt az adóellenőrök, hogy az árus őstermelői, illetve vállalkozói engedély nélkül, azaz "feketén" végezte tevékenységét. Az adószám kiváltása nélkül végzett tevékenységért akár 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot is kiszabhat az adóhatóság.
 
Az ellenőrök a próbavásárlások csaknem felében a nyugtaadási kötelezettség elmulasztását, valamint három esetben az alkalmazottak bejelentés nélküli foglalkoztatását állapították meg.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez