Keresés a tartalomban:
Életmód

Döbbenetes jóslat: 2050-ben 682 millió Alzheimer-kóros lesz a Földön!

2012. szeptember 24., Szabó Zoltán Attila
Címkék: Alzheimer demencia Alzheimer Világnap WHO ENSZ rizikófaktor
Az Alzheimer-kór a XXI. század legkritikusabb demográfiai kihívása. A betegség előfordulása közvetlen összefüggést mutat a népesség globális elöregedésével, mivel a magas életkor az betegség legfőbb rizikófaktora. 2050-re a WHO prognózisa alapján a világ népességéből 2 milliárd ember lesz 60 év feletti.
A kór a demencia esetek (szellemi hanyatlás) 70 százalékáért felelős – erre is felhívták a figyelmet a Vörösmarty téren az Alzheimer Világnap kapcsán szervezett ún. ÉlőLáncReakción.
 
2011. szeptember 19-20-án a Nem Fertőző Betegségek (NCD) megelőzéséről és szabályozásáról tartott ENSZ Közgyűlés csúcstalálkozóján a demencia ötödikként került be az ENSZ Politikai nyilatkozatába. Felismerték ugyanis, hogy a mentális és neurológiai rendellenességeknek, ideértve az Alzheimer-kórnak és más demenciáknak hasonló figyelmet kell szentelni, mint a cukorbetegségnek, a daganatoknak, a tüdő- és a szív-érrendszeri betegségeknek.
 
„A nem fertőző betegségek globális terhei és veszélyei jelentik az egyik legnagyobb kihívást a XXI. század fejlődésére, amelyek aláaknázzák a szociális és gazdasági fejlődést világszerte” – olvasható a dokumentumban. A WHO és a Nemzetközi Alzheimer Társaság (ADI) által kiadott jelentés felszólítja a kormányokat, a döntéshozókat és illetékeseket, hogy a demenciát kezeljék kiemelt fontosságú, világméretű közegészségügyi krízisként.
 
A szakértők hangsúlyozzák: ez globális probléma és nem csupán az „ipari társadalmak betegsége”. A WHO Demencia Jelentése szerint 2010-ben 7,7 millió új esetet regisztráltak, ami négy másodpercenként egy új beteget jelent. Tekintettel a társadalmak elöregedési folyamatára 2050-re az újonnan diagnosztizált betegek száma elérheti az évi 24.6 millió főt.
 
A betegszámok éves szintű növekedése 2010 és 2050 között várhatóan 16,15 millió fő lesz. „Ez azt jelenti, hogy 646 millió új esetszám lesz az elkövetkező 40 év során, amihez hozzáadódik a jelenlegi 36 millió ismert betegszám, hacsak időközben nem találunk megfelelő gyógymódot, vagy olyan kezelést, amely késlelteti a betegség megjelenését, lassítja előrehaladását” – figyelmeztetnek a kutatók.
 
Az elkövetkező 40 év során várhatóan 682 millió ember fog Alzheimer-kórban szenvedni! Ez a szám jelentősen magasabb, mint Észak-Amerika népessége (542 millió) és majdnem eléri az európai lakosok számát (738 millió). Lényeges tehát mielőbb belátni: a demencia nem tekinthető a korral járó állapotnak! Ráadásul a betegség magas költségei a növekvő esetszám miatt jelentős kihívást jelentenek az egészségügyi ellátó rendszereknek.
 
A demencia első tüneteinek megjelenése után az emberek még hosszú évekig élnek. A megfelelő támogatással számos beteg képes arra, hogy a társadalom hasznos tagja maradjon, minőségi életet élhessen – és ezt lehetővé kell számára tenni.

A jelenleg megoldásra váró feladatok:


Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez