Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Veszélyes táplálékkiegészítő

Amfetaminhoz hasonló anyagot találtak a Craze-ben

2013. október 15., USA Today/Faludi Linda
Címkék: teljesítményfokozó testépítés megamfetamin stroke
A Craze nevű - sportolóknak edzés előtt ajánlott - teljesítményfokozó termék „hatalmas energiát és összpontosítást” igér,igen népszerű az USA-ban, tavaly elnyerte a Bodybuilding.com-tól a legjobb új táplálékkiegészítőnek járó címet. A USA Today által szakértők bevonásával végzett vizsgálat és laboratóriumi teszt során kiderült, hogy a készítmény egy a metamfetaminhoz hasonló hatású anyagot is tartalmaz.

A hatóanyagot a Knoll Pharmaceuticals gyógyászati céllal szabadalmaztatta 1988-ban, azt állítva, hogy annak pszichoaktív hatásai között szerepel a fájdalomküszöb emelése és a szellemi teljesítőképesség növelése. A hatóanyagot a szabadalom ellenére nem fejlesztették gyógyszerré és a javasolt adagolásról is csak állatkísérletekből származó, hozzávetőleges adatok adnak útmutatást.

Pieter Cohen, a Harvard professzora a lapnak úgy nyilatkozott: elképzelhető, hogy a stimuláns hatására jobban megy az edzés, de a sportolók szívrohamnak vagy stroke-nak teszik ki magukat azzal, hogy fogyasztják, mivel a termék emberi testre gyakorolt hatását hivatalosan nem vizsgálták. Cohen szerint a most azonosított stimuláns vélhetően erős függőséget okozhat, és bár hatása enyhébb, mint a metamfetaminé, az effedrinénél erősebb lehet.
 
A felmérések eredményei ellenére a USA Today úgy tudja, a Craze továbbra is kapható, bár a Walmart és több jelentős online kereskedő beszüntette a forgalmazását. A termék gyártója a cikk kapcsán csak annyit mondott: korábban ellátták a lapot azokkal a dokumentumokkal, amelyek az amerikai hatóságok által hitelesített laboratóriumi vizsgálatokkal igazolják, hogy a Craze nem tartalmaz metamfetaminhoz hasonló anyagot.

Becslések szerint metamfetaminnal 13 millió amerikai találkozott már élete során, és a rendszeres használók számát 353 ezerre teszik. A központi idegrendszeri stimuláns rontja az immunrendszer válaszreakcióit is.

Azonban nem csak a USA Today állítja, hogy a stimuláns valójában egy designer drogot tartalmaz. Nem sokkal az amerikai magazin hírének nyilvánosságra kerülését követően a dél-koreai és a holland hatóságok közös vizsgálatukban kiderítették, hogy a Craze-ban található anyag azonos azzal a kristályos szerkezetű porral, amelyet 2011 decemberében drogkereskedőktől foglaltak le.

A Craze csomagolása nem említi a serkentőszert, mindössze annyit közöl, hogy a termék egy bizonyos orchideából kivont feniletilamin származékot tartalmaz. Ez nem mond sokat, hiszen ebbe a kategóriába a csokikban is felhasznált, ártalmatlan anyagoktól az illegális drogokig minden beletartozik.

A szer - sajnos - nálunk is beszerezhető az interneten, több testépítéssel kapcsolatos webáruházban kapható.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez