Keresés a tartalomban:
Jog

Veszélyes termékek - feketelistát készít és szigorít az EU

2013. október 17., Európai Parlament/FL
Címkék: EU termékbiztonság címke feketelista Made in EU
Az EU belsőpiaci bizottsága két javaslatot fogadott el a termékbiztonság és piacfelügyeleti direktíva módosítására. A képviselők új biztonsági előírásokkal növelnék a fogyasztók védelmét és egy feketelista létrehozásával szorítanák ki a veszélyes termékeket a piacról.
A döntéshozók tervei szerint a jövőben kötelező lenne az EU-ban forgalmazott áruk esetében a „származási ország” megjelölése. Az uniós tagországok gyártói eldönthetik, hogy a „made in EU” feliratot alkalmazzák vagy feltüntetik a származási országot. Ha a termék elkészítésében több tagország cégei is résztvettek, származási országként azt a tagállamot kell feltüntetni, amelyben a gyártási folyamat utolsó lényeges folyamata zajlott.
 
A jövőben bevezethetik az „EU biztonsági szabványok szerint tesztelt” címkét, amely igazolja, hogy a terméket egy akkreditált minőségellenőrző szervezet bevizsgálta. A címke használati szabályait a tagállamok tartatnák be.
 
A képviselők egyúttal megkönnyítenék a potenciálisan veszélyes termékek kivonását a piacról és plusz biztonsági intézkedéseket vezetnének be azoknál a felnőttek számára készült termékeknél, amelyek csomagolásuk vagy designjuk jóvoltából vonzhatják a gyerekeket. Brüsszel szeretné elrettenteni a biztonsági szabályok megszegésétől a gyártókat, ezért egy közösségi szintű feketelistát hozna létre, amelyen feltűntetné a visszaeső gyártókat. A feketelista összeállításakor figyelembe vennék a szabályszegés jellegét és időtartamát is.
 
A bizottság a közeljövőben két rapportőrt nevez ki, akik megkezdhetik a tárgyalást az Európai Tanáccsal a jogszabály első olvasatának kialakításáról, lehetőleg még a mostani európai parlamenti ciklusban.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez