Keresés a tartalomban:
Életmód

Óraátállítás előtt

Vita a téli időszámításról

2013. október 25., Szabó Zoltán Attila
Címkék: óra óra átállítás téli időszámítás energiatakarékos háztartás
Október 27. vasárnap kezdődik a téli időszámítás, az európai gyakorlatnak megfelelően hajnali 3 órakor 2 órára kell igazítani az órákat. Az óraátállítás célja kezdetben az volt, hogy a nappalok minél jobban egybeessenek a lakosság megszokott ébrenléti idejével. Mára azonban megoszlanak a vélemények az óraátállítás szükségességéről, egy felmérés szerint a magyar lakosság 85 százaléka meg is szüntetné.
Ilyenkor az sem mindegy, hogyan reagál a változásra – például – a MÁV. Egy felmérés szerint a magyar lakosság 85 százaléka nem kérne többet a téli hercehurcából…
 
Azokat a vonatokat, amelyek hajnali három óra előtt a célállomásukra érnek, nem érinti a változás, azonban 3 belföldi és 11 nemzetközi vonat esetében javasolja kedves utasainak a vasúttársaság, hogy tájékozódjanak az indulás előtt a pontos közlekedési rendről – informált a MÁV-START.
 
Belföldön egy Kiskunhalasról Kőbánya-Kispestre, egy Debrecenből Budapestre és egy Lajosmizséről Budapestre közlekedő vonat az érintett. Nemzetközi viszonylatban egy-egy Budapestről Zürichbe, Münchenbe, Bukarestbe, Berlinbe és Moszkvába induló vonat, valamint ezek Budapestre érkező vonatpárjai, és egy Belgrádból érkező nemzetközi gyorsvonat közlekedik az óraátállítás ideje alatt.
 
Az érintett vonatok menetrendjéről, indulási és érkezési időpontjairól részletes információ a MÁV-START honlapján a www.mav-start.hu oldalon található, valamint a helyi tarifával hívható MÁVDIREKT vonalon a 06 (40) 49 49 49-es telefonszámon is kérhetnek felvilágosítást az utazók.

Megtérül az óraátállítás?

Az óraátállítás sokaknál fejfájást, rosszkedvet és levertséget okoz, bár az időzónákon átívelő repülős utak tapasztalatai alapján az egy óra eltérést nagyjából egy nap alatt megszokja a szervezetünk.


A vélemények ma már megoszlanak óraátállítás kapcsán, mivel energiafogyasztási szokásaink 1980 óta nagymértékben megváltoztak. A legújabb számítások szerint az energia fogyasztás átalakulása miatt már nem lehet az óraátállítással energiát megtakarítani.
 
Az óraátállításból adódó megtakarítás legnagyobb része abból adódott, hogy a közvilágítást elég volt egy órával később bekapcsolni. Ma azonban a modern energiahálózatok és a közvilágítás is automatikusan működik, mindig alkalmazkodik az éppen aktuális fényviszonyokhoz. Így a lámpák ki és bekapcsolása a sötétedéssel egy időben történik meg. Az éjszaka hossza pedig független attól, hogy az óra éppen hány órát mutat. A fogyasztási szokások megváltozása, az egyre szaporodó háztartási készülékek használata jócskán megnövelte energia igényeinket. Legjobb példa erre a tévézési szokásaink változása. Míg régen 1-2 tévécsatorna adásait tudtuk nézni, azt is csak este 10 óráig, addig ma nem ritka, hogy 100 tévécsatorna vételére van lehetőségünk és éjjel-nappal sugározzák az adásokat.
 
Egy friss felmérés szerint a magyarok 85 százaléka eltörölné az óraátállítást. A megkérdezettek fele úgy nyilatkozott: volt már konkrét problémája a félévente esedékes váltásból. „A többség a nyári időszámítást preferálja” – közölte a Sakkom Interaktív. „A téli időszámítás ugyan közelebb áll a csillagászati időhöz, de a többség valószínűleg úgy érzi, hogy már kevésbé illeszkedik az életmódunkhoz. Mindenesetre, ha összegyűlne egymillió tiltakozó, az illetékes minisztériumoknál is kérnénk az óraátállítás kérdésének megvizsgálását” – jelezte a kezdeményezést elindító Szallas.hu szakértője, Mészáros Judit.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez