Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Hogyan védjük meg banki azonosítóinkat?

Tippek a netes bankkártya-csalások kivédésére

2013. október 15., cbsnews/FL
Címkék: internet csaló adathalászat bankkártya okostelefon bankolás adatvédelem
Az internetes bankkártya-csalások rohamosan terjednek, az amerikai hatóságok szerint arányuk kilenc hónap alatt 25 százalékkal emelkedett 2012 szeptemberéig. A csalók ezekben az esetekben nem használták magát a bankkártyát, hanem különböző adathalász módszerekkel szerezték meg az áldozatok adatait. A MoneyWatch összegyűjtötte a leghasznosabb tippeket arra, hogyan kerüljük el a csalásokat.
Több okból is érdemes megtenni néhány óvintézkedést a bankkártya adataink védelmében. Az egyik, hogy egyre terjednek a speciális csalások, amelyek során látszólag ismerősöktől érkező üzenetekkel veszik rá az internetezőket az adataik kiadására, a másik, hogy ha a baj megtörtént, az áldozatnak kell időt és energiát fektetnie abba, hogy visszakövetelje a számlájáról lehívott összeget.
 
Ellenőrizzük a számla kivonatokat – előfordulhat, hogy a csalók kevésbé feltűnő, kisebb összegeket szednek le a számláról, ezért érdemes havonta átfutni a bankszámla-kivonatokat. Az elekronikus banki rendszerekben látható, pontosan mikor és milyen céghez ment át az összeg, ha nem azonosítható a tétel, érdemes felkeresni a bankot és érdeklődni a részletekről. A Facebook profilok feltörésével a tolvajok teljesen személyre-szabott üzeneteket küldhetnek, ezeket e legtöbb netező hitelesebbnek tartja, mint az általános megszólítást használó leveleket. A tolvajok rosszindulatú portálokra mutató hivatkozásokat tesznek ezekbe a levelekbe.
 
Aki bedől és kattint, az adatlopásnak teszi ki magát. Soha ne nyissunk meg olyan, levélben érkező linket, amit nem ismerünk fel és semmilyen weboldalra ne „regisztráljunk” ilyen, mailben kapott hivatkozásokra kattintva. Mindig vegyük komolyan az antivirus szoftver figyelmeztetését: ha a vírusriasztás ellenére úgy hisszük, az adott hivatkozást egy barát küldte, inkább kérdezzünk rá.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez