Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Civil támogatási pályázatok

2013. október 25., MTI/SV
Címkék: pályázat civil szervezet támogatás működési pályázat adó egy százalék
Október 22-én kiírták a civil szervezetek számára a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) jövő évi pályázatait - mondta a nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár az MTI-nek adott interjújában.
Latorcai Csaba a civilek finanszírozását érintő változások közül kiemelte, hogy idén már egyszerre írták ki a működési költségek és a szakmai programok, projektek finanszírozására szolgáló pályázatokat is. A beadási határidejük - szakmai kollégiumonként eltérően - november vége és december eleje közé esik, így jövő január elején már eredményt lehet hirdetni, március közepéig pedig szerződést lehet kötni, illetve pénzt lehet utalni előfinanszírozás esetén - tette hozzá.
 
A helyettes államtitkár reményei szerint tehát már a programok kezdetére ott lesz a támogatási összeg, így a civil szervezetek annak tudatában kezdhetnek projektjeikbe, hogy tisztában vannak azzal, milyen nagyságrendű támogatásra számíthatnak az államtól.
 
A jövő évi költségvetési törvényjavaslat szerint az ez évi összeggel megegyező támogatást, vagyis 3 milliárd 380 millió forintot pályáztathat 2014-ben a NEA. Ez természetesen további forrásokkal, közöttük más minisztériumok támogatásával is kiegészül - mondta Latorcai Csaba.
 
A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a civil törvény benyújtott módosításának egyik fontos eleme, hogy 2015-től a NEA-nál "forrásautomatizmust" vezet be a kormány. Ez azt jelenti, hogy a NEA mindenkori forrása a személyi jövedelemadóból fel nem ajánlott civil 1 százalékok lesznek. Hozzátette: idén az előzetes adatok szerint a fel nem ajánlott 1 százalékok értéke 4,7-4,8 milliárd forint volt, így 2015-től jelentősen nőni fog a NEA forrása.
 
Latorcai Csaba hangsúlyozta: a civil szervezeteket érintő átfogó törvénycsomaggal, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezett, azt akarják kifejezni, hogy bár a civil szervezetek működésének az emberek összefogásából kell táplálkoznia, ám ehhez a kormány is segítséget nyújt.
 
A helyettes államtitkár várakozásai szerint 2014-ban már érezhető lesz annak a hatása, hogy a civil szervezeteknek nem utólag kell igazolniuk az 1 százalékos felajánlásra jogosultságukat, hanem előzetesen.
 
A jelenlegi szabályok szerint az adózók május 20-áig ajánlhatják fel a civileknek szánt 1 százalékot, ám a civil szervezetek csak szeptemberben igazolhatják, hogy jogosultak-e a felajánlás fogadására. Ha ezt igazolták, akkor november végén, decemberben jut el hozzájuk a május végén felajánlott pénz. Sokszor előfordult, hogy bár az adózók felajánlották az 1 százalékot, azt mégsem tudta fogadni a szervezet, így ez a pénz bennragadt a költségvetésben - ismertette Latorcai Csaba.
 
A kormány ezért úgy módosítaná az erre vonatkozó jogszabályt, hogy előzetesen kelljen regisztrálniuk a civil szervezeteknek. A hatósági, mindenki számára hozzáférhető nyilvántartásba csak egyszer kell regisztrálni, amely azután folyamatosan érvényes lesz. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy 2014-ben még utólag kell igazolni a jogosultságot, ám ez az igazolás egyúttal előzetes regisztráció is lesz, így ez a 2015-ös adófelajánlásoknál és azután is használható lesz, vagyis többé nem lesz szükség utólagos igazolásra.
 
A tervezett változtatás eredményeként az eddigi november-decemberi kifizetések helyett már augusztus végén-szeptember elején hozzájuthatnak a civilek a felajánlásokhoz - közölte Latorcai Csaba.
 
A helyettes államtitkár arról is beszámolt, hogy egyszerűsödik a civil szervezetek adóbevallási rendszere, hiszen a bevallásokat 2014-től egységesen május 31-éig kell benyújtaniuk. Emlékeztetett arra, hogy a bírósági beszámolás határideje eddig is május 31. volt, így jövő évtől minden releváns beszámolási és adatszolgáltatási határidő május utolsó napja lesz a civil szervezetek számára.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez