Élelmiszer
A tojás világnapja
2012 október 12.,
MTI/Kosár
A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg minden év októberének második péntekére a tojás világnapját, amelynek kapcsán több mint 30 tagországban rendezvények sorozata hívja fel a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére.
A KSH adatai szerint évente átlagosan 235, azaz kevesebb mint napi egy tojást eszünk, és ez a szám sajnos évről évre csökken. Pedig a tojás az anyatejjel egyenértékű, a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyag. A tojásban megtalálható minden olyan tápanyag, amely nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. Ezért is fontos, hogy eloszlassuk a tojásfogyasztást visszafogó évtizedes tévhiteket.
Számos egészségügyi szervezet ajánlja világszerte a tojás fogyasztásának növelését, és cáfolja azokat a tévhiteket, amelyek szerint a tojás a koleszterinszint emelkedését okozná. „A tojás olyan nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz, amelyekre a szervezetnek - különösen gyermekkorban - szüksége van.
A tojás keresletének csökkenése természetesen visszavezethető az árak jelentős növekedésére is, annak ellenére, hogy a tojás még mindig a legolcsóbb fehérjeforrásnak számít. „A tojásár növekedésében szerepet játszik a termelői és takarmányárak emelkedése, továbbá a kedvezőtlen piaci szabályozás is. Annak érdekében, hogy a magyar lakosság továbbra is kedvező áron juthasson hozzá ehhez a teljes értékű fehérjeforráshoz, a Baromfi Termék Tanács (BTT) más alapvető élelmiszerek előállítóival együtt tárgyalásokat folytat a kormánnyal az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése érdekében. Emellett lakossági kampányokkal népszerűsítjük a hazai, ellenőrzött termelésből származó tojástermékek fogyasztását" - mondta Végh László, a BTT-n belül működő Tojás Szövetség elnöke.