Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

A tojás világnapja

2012 október 12., MTI/Kosár
Címkék: tojás élelmiszer tojásfogyasztás koleszterin élelmiszer
A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg minden év októberének második péntekére a tojás világnapját, amelynek kapcsán több mint 30 tagországban rendezvények sorozata hívja fel a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére.
A KSH adatai szerint évente átlagosan 235, azaz kevesebb mint napi egy tojást eszünk, és ez a szám sajnos évről évre csökken. Pedig a tojás az anyatejjel egyenértékű, a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyag. A tojásban megtalálható minden olyan tápanyag, amely nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. Ezért is fontos, hogy eloszlassuk a tojásfogyasztást visszafogó évtizedes tévhiteket.
 
Számos egészségügyi szervezet ajánlja világszerte a tojás fogyasztásának növelését, és cáfolja azokat a tévhiteket, amelyek szerint a tojás a koleszterinszint emelkedését okozná. „A tojás olyan nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz, amelyekre a szervezetnek - különösen gyermekkorban - szüksége van.
 
A tojás keresletének csökkenése természetesen visszavezethető az árak jelentős növekedésére is, annak ellenére, hogy a tojás még mindig a legolcsóbb fehérjeforrásnak számít. „A tojásár növekedésében szerepet játszik a termelői és takarmányárak emelkedése, továbbá a kedvezőtlen piaci szabályozás is. Annak érdekében, hogy a magyar lakosság továbbra is kedvező áron juthasson hozzá ehhez a teljes értékű fehérjeforráshoz, a Baromfi Termék Tanács (BTT) más alapvető élelmiszerek előállítóival együtt tárgyalásokat folytat a kormánnyal az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése érdekében. Emellett lakossági kampányokkal népszerűsítjük a hazai, ellenőrzött termelésből származó tojástermékek fogyasztását" - mondta Végh László, a BTT-n belül működő Tojás Szövetség elnöke.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez