Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Biztonságos gomba-fogyasztás

A vadon termő gomba fogyasztása előtt kérje szakellenőr vizsgálatát!

2012. október 29., NÉBIH
Címkék: gomba gombamérgezés haláleset mérgezés NÉBIH gomba szakértő
Az elmúlt napok halálos kimenetelű gombamérgezés eseteire tekintettel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ismétlen és hangsúlyosan felhívja a lakosság, különösen a kirándulók és gombagyűjtők figyelmét arra, hogy – saját és családjuk egészsége érdekében – kizárólag gomba szakellenőr által megvizsgált gombát fogyasszanak el. Emésztőszervi megbetegedésben szenvedőnek, idős, beteg embernek és kisgyermeknek ne adjanak gombás ételt!
A jelenlegi időjárás különösen kedvez a gombák növekedésének, és a nem kifejezetten gombatermő területeken is nagy mennyiségben megjelentek a vadon termő gombák.
 
Megszaporodott az olyan gombavizsgálati kérelmek száma, amikor ehető gombafajok fogyasztása után jelentkező megbetegedést kell tisztázni, mert a rosszul elkészített, vagy idős, beteg embernek és kisgyermeknek adott gombás étel fogyasztása emésztőszervi tünetekkel járt. A nagy őzlábgomba, a pereszkék és a gyűrűs tuskógomba ehetők, de például rántva a nem kellő átsütés, hőkezelés miatt okoznak emésztőszervi tüneteket. A napokban hat ilyen esemény kapcsán került a NÉBIH laboratóriumába vizsgálati anyag.
 
Megbetegedések miatt az utóbbi hetekben a laboratóriumba küldött minták száma 86 db, melyből 44 mintában mérgező gombát mutattak ki a hatóság szakemberei. 15 alkalommal a nagy döggomba, 8 eseménynél világító tölcsérgomba volt a megbetegedés hátterében, valamint négy esetben előfordult karbolszagú csiperke és mezei tölcsérgomba is. A NÉBIH munkatársai diagnosztizáltak továbbá párducgalóca, és retekszagú kígyógomba mérgezést is. 2012-ben eddig összesen 6 mintából regisztrálták gyilkos galóca jelenlétét.
 
Sajnos hat esetben kértek vizsgálatot a szabadban, füves területeken felügyelet nélkül hagyott gyermekek nyers gomba evése, megkóstolása miatt.

Néhány további hasznos tanács:


A NÉBIH honlapján megtalálható a nyilvántartott gomba szakellenőrök listája, továbbá a gyűjtők és fogyasztók figyelmébe ajánljuk a leggyakoribb ehető és a hozzá hasonló mérgező gombafajok fotóit.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez