Keresés a tartalomban:
Elektronika

Fókuszban a digitális világ veszélyei

Kiberbiztonsági hónap az EU-ban

2012. október 1., Európai Unió
Címkék: kiberbiztonság digitális gazdaság Neelie Kroes
Az idei év októbere az Európai Unióban a Kiberbiztonság Hónapja (European Cyber Security Month – ECSM) lesz. Az uniós pilotprogramot Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke kezdeményezésére indították el, szervezését pedig az EU hálózatbiztonságért felelős szervezete, az ENISA (European Network and Information Security Agency) végzi.
A kampány célja, hogy felhívja a szervezetek és a polgárok figyelmét a kibertérben található fenyegetésekre, illetve serkentse a biztonságtudatosságra történő nevelést, oktatást. Ennek érdekében – egyelőre az unió országainak egy részében – a közösségi kommunikáció szinte minden terén megjelenik az ECSM: televíziós és rádióreklámok, a közösségi oldalakon indított kampányok, híradások, konferenciák, oktatási intézményekben megrendezett események igyekeznek minél több információt szolgáltatni a digitális világ veszélyeiről, illetve az ellenük történő védekezési módszerekről.
 
Az ECSM-et kiemelten nyolc ország támogatja: Csehország, Luxemburg, Nagy-Britannia, Norvégia, Portugália, Románia, Spanyolország és Szlovénia. Ezekben az országokban helyi rendezvényekkel is támogatják a kezdeményezést. Hazánk sajnos nincs a listán, viszont a kiemelkedő jelentőségű Kibertér Konferenciának épp a napokban ad otthont Budapest, így Magyarország is kiveszi a részét, ha nem is uniós keretek között, a biztonságra való nevelés propagálásából.
 
Udo Helmbrecht, az ENISA igazgatója úgy nyilatkozott a kiberbiztonsági hónapról, hogy annak hatása igen fontos lehet, mivel a biztonságtudatosságon keresztül segítheti az európai digitális gazdaság magasabb szintre fejlődését is. Neelie Kroes is hasonlóképp vélekedik: az alelnök már jó ideje minden egyes alkalommal elmondja, hogy az európai digitális gazdaság fejlődésének kulcsmomentuma, hogy a felhasználók biztonságosnak, megbízhatónak tartsák a kiberteret, ahol egyre több szolgáltatás érhető el, és ennek a biztonságnak az érdekében mind nekik, mind az iparban érdekelt cégeknek sokat kell tenniük. Az ENISA mint szervezet pedig azért támogatja a kezdeményezést, mivel egy nemrég készült felmérésük kimutatta, hogy az átláthatóság hiánya, illetve a biztonsági incidensek nagy számának eltitkolása súlyosan hátráltatja a megfelelő ellenlépéseket.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez