Keresés a tartalomban:
Jog

Karácsonyi vásárlási tanácsok

2013. november 18., Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
Címkék: karácsony jótállás szavatosság minőségi kifogás Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület csere levásárlás
Közeleg a karácsony, az ajándékbeszerzések ideje. Ilyenkor, de a közelgő ünnep utáni nagy leértékelések és akciók idején is jól jöhet néhány jó tanács: mire érdemes odafigyelni vásárlásaink során, hogyan érvényesíthetőek fogyasztói jogaink? Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) az alábbiakban olyan hasznos információkat gyűjtött csokorba, melyek segítenek, hogy számos bosszúságtól megkíméljük magunkat.

Blokk nélkül ne vegyünk semmit!

Talán már elcsépeltnek is tűnhet, mégsem lehet elégszer hangsúlyozni: vásárláskor mindig kérjük el a blokkot és azt őrizzük is meg! A jogszabály ugyanis kimondja, hogy a vásárlás ellenértékének megfizetését igazoló bizonylatot reklamáció esetén be kell mutatnunk.

Nem minőségi hibás termékek

Az üzletben vásárolt termékeknél, ha nem minőségi kifogásról van szó – jogszabályi kötelezettség hiányában – kizárólag a kereskedő döntésén múlik, hogy becseréli-e azt másra, esetleg visszafizeti-e a vételárat. Célszerű, ha a vásárláskor ezt tisztázzuk a kereskedővel, sőt a biztonság kedvéért jó, ha a blokkra rá is íratjuk a bolt feltételeit (például, hogy hány napon belül vihetjük vissza, visszaadják-e a pénzt vagy le kell vásárolnunk az összeget).

Ha meghibásodik az ajándékba kapott termék

Minőségi kifogás érvényesítésekor elsősorban kijavítást vagy kicserélést kérhetünk. Bármelyiket választjuk is, a kereskedő hivatkozhat arra, hogy nem tudja teljesíteni, illetve, hogy számára ez a másikhoz képest aránytalan többletköltséggel jár. Ha egyik feltételnek sem tud eleget tenni az eladó, akkor árleszállítást igényelhetünk, vagy elállhatunk a szerződéstől. Ez utóbbinál visszaadjuk a terméket, és készpénzben visszakapjuk a vételárat. Mivel a jogszabályok nem ismerik a levásárlás fogalmát, ebben az esetben nyugodtan ragaszkodjunk a készpénzhez.

Internetes vásárlás

Internetes vásárlás esetén a kézhezvételtől számított nyolc munkanapon belül indokolás nélkül elállhatunk a vételtől, vagyis visszaküldhetjük a terméket, és kérhetjük a vételár visszafizetését. Ilyenkor kizárólag a visszaszolgáltatással kapcsolatos költségek terhelnek bennünket. Bizonyos termékeknél nem érvényesül az elállási jog, így például, ha újság előfizetést vásárolunk, vagy ha a CD, DVD, számítógépes játék csomagolását kibontjuk.
 
Fontos, hogy írásban kell elállni a szerződéstől, nem elegendő, ha telefonon jelezzük a kereskedőnek.
 
Egyre népszerűbbek az aukciós honlapok, ezek azonban árverésnek minősülnek, így ha itt vásárolunk, arra a jogszabály alapján nem vonatkozik az elállási jog.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez