Keresés a tartalomban:
Elektronika

Spam áradat a mail fiókokban

2013. november 11., Fischer Gábor/SV
Címkék: kéretlen levél spam címlista elektronikus levelezés
Naponta 10-20 olyan levél érkezik az internetezők postafiókjába, amit nem kért, feladóját nem ismeri. Ezek a kéretlen levelek, spam-ek.

Spam (kéretlen reklám-levél)

Az a (többnyire reklámcélú) levéltípus, amelyet százasával-ezresével küldenek el egy ideiglenesen létrehozott e-mail címről, amely címet azután nagyon gyorsan megszüntetnek. A spamek egy része tudatosan megtévesztő, a fogadó kihasználására törekszik (olcsó, nagy nyereséget ígérő befektetésre, piramisjátékra csalogató, banki azonosítókat, személyes adatokat különféle indokokkal megkérő levelekkel). A spam-gyártók a címzettek e-mail címeit általában több ezer e-mail címet tartalmazó, úgynevezett "címlista" formájában szerzik (vásárolják) meg. A leggyakoribb módja hogy egy robotot (automata program) egy illető ráállít a weblapokra, hogy azokon végigjárva minden oda kitett email címet tároljon el egy listában. Ezeket a címeket aztán árulják spammereknek, vagy egymás között cserélgetik. Az is gyakori, hogy levelezőlisták leveleiből, vagy hírcsoportokból gyűjtik le - szintén automata programokkal - a címeket. Szintén elég gyakori az a módszer, hogy egy weblapon "regisztrációhoz" kérik el az email címet, amit aztán beillesztenek egy spam listára, és eladják világszerte. A spam-ek feladója legtöbbször hamis. Ennek oka főként az, hogy a spammereket nehezebb legyen megtalálni, és megbüntetni.

Kéretlen reklámüzenetek küldését törvény tiltja Magyarországon, de az Európai Unió sok más országában az alapelv az, hogy csak előzetes beleegyezéssel lehet bármilyen elektronikus , hang , kép vagy digitális üzenetet küldeni, ez ad absurdum arra is vonatkozik ha választási kampányban felhív egy politikus és a támogatásomat kéri.
 
Most azonban egy új korszakhoz érkeztünk, mert megkezdődött az illegálisan megszerzett e-mail címek kereskedelme. Számos olyan levél érkezett mostanában – mellesleg illegálisan – a postaládámba, amely jutányos áron kínál címlistákat. Ezeket a listákat törvényesen senki sem szerezheti meg, mivel az internetszolgáltatókat az adatvédelmi törvény és a hírközlési törvény kötelezi, hogy nem kereskedhetnek az előfizetők címeivel. Tehát a hirdetők csak illegálisan nem juthatnak hozzá ezekhez a címekhez.
 
A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság működtet egy elektronikus spam panaszbejelentő lapot. A közelmúltban ezen a csatornán megkíséreltem jelzéssel élni a Hatóság felé a probléma megoldása érdekében - válasz eddig nem érkezett.
 
A másik rendkívül veszélyes spam forma, hogy személyes üzenetnek álcázva kapunk olyan tárggyal üzenetet amely valamilyen veszély jelzést tartalmaz. Természetesen ez is csak egy reklám üzenet.
 
Sok hasonló próbálkozással próbálják felhívni a figyelmet magukra az eladók és sajnos többnyire sikeresen. Remélhetőleg vásárlás már nem történik meg, viszont további veszélyt jelenthet, hogy esetleg vírust tartalmazó weboldalakat nyitunk meg.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez