Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Online vásárlás – előnyök és hátrányok

2013. november 22., primonline/SV
Címkék: online vásárlás webáruház átutalás
Az Allegro Group és a Medián közös felmérése szerint a bizalmatlanság, a személyes kontaktus hiánya és az adatkezeléssel kapcsolatos aggodalmak tartják vissza leginkább a hazai internetezőket az online vásárlástól.
A Grando.hu online pláza szakértői szerint azonban az online vásárlás nem csak kényelmes, de biztonságos is, és a felhasználók által megfogalmazott problémák jelentős része kiküszöbölhető, ha tudatosan élnek az internetes vásárlás lehetőségével, és megismerik a kereskedőket, illetve saját jogaikat.


A kutatás eredményei szerint az online vásárlástól visszatartó legfontosabb tényezők:


Megfontoltan kattintsunk!

A Grando.hu online pláza szakértői szerint az online vásárlás nem csak kényelmes, de biztonságos is, főleg ha előtte a felhasználók tájékozódnak a kereskedőkről, illetve ismerik jogaikat, lehetőségeiket.
 
„Az online pláza ugyan csak közvetítői szerepet játszik a kereskedők és a felhasználók között, de a partnereknek ugyanúgy meg kell adniuk többek között a cég nevét, székhelyét, elérhetőségeit, a nyilvántartásba vevő bíróság, vagy hatóság nevét, a nyilvántartási számát, adószámát, mint egy hagyományos üzlet esetében. Így a felhasználók előzetesen tájékozódhatnak a kereskedőkről, és tudatosabban vásárolhatnak” – mondta Orova Balázs, az Allegro Group HU Kft. B2C üzletág igazgatója.
 
A világhálón vásárolt termékek esetében a magánszemélyeket elállási jog illeti meg, mely a termék átvételétől számított 8 munkanapon belül gyakorolható. Amennyiben a termékre – jogszabályban meghatározott kivételek miatt – nem gyakorolható az elállási jog, azt a kereskedő a terméklapon köteles feltüntetni. A vásárlással kapcsolatos fogyasztói jogokat pedig a felhasználók közvetlenül az online pláza kereskedőinél érvényesíthetik.
 
Az online vásárlás során a felhasználók választhatnak a futárszolgálatnál átvételkor készpénzben történő fizetéstől a Posta Ponton bankkártyával történő fizetésen át egészen az online bankkártyás fizetésig. Ez utóbbi esetben a pénzügyi tranzakciók bonyolításához kizárólag biztonságos webhelyről, titkosított módon célszerű elküldeni a szükséges adatokat! Az online megrendelt termékeket a felhasználók akár személyesen is átvehetik az országszerte megtalálható 2625 Posta Pont valamelyikében.
 
Amennyiben az online vásárlás regisztrációhoz kötött, úgy a szolgáltatás üzemeltetője köteles a személyes adatokat bizalmasan kezelni, és minden tőle telhető olyan biztonsági, technikai és szervezési intézkedést megtenni, mely garantálja az adatok biztonságát.
 
A Medián felmérése ugyanakkor arra is rávilágított, hogy az előnyök mérlegelése összességében nagyobb szerepet játszik abban, hogy valaki részt vesz-e az online kereskedésben, mint az esetleges hátrányoké. Azok, akik már vásároltak online, és azok, akik valószínűsítik, hogy fognak így vásárolni, csaknem kétszer annyi előnyt tudtak felsorolni, mint a vásárlástól tartózkodó csoportok.
 
A felmérés szerint továbbá összességében nőtt az online vásárlás potenciális tábora, és az esetleges aggodalmak ellenére az internetezők 16 százaléka mondta biztosra, és további 19 százalékuk valószínűsítette, hogy a következő egy évben (is) fog online vásárolni.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez