Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Környezetszennyező műanyag zacskók

2013. november 4., MTI/SV
Címkék: Európai Bizottság műanyag zacskók környezetvédelem környezeti károk
Az Európai Bizottság a csomagolásról szóló uniós irányelv módosítását javasolja, hogy minimálisra csökkenthessék az 50 mikronnál vékonyabb anyagból készült zacskók alkalmazását. Ezeket a vékony szatyrokat az átlagosnál kevesebbszer használják ugyanis újra, és többnyire a szemétben végzik.
A tagállamok jogi és gazdasági eszközöket is bevethetnének, termékdíjat vezethetnének be vagy akár be is tilthatnák az ilyen csomagoló anyagokat.
 
"Ezzel egy nagyon súlyos és nyilvánvaló problémával vesszük fel a harcot. Minden évben 8 milliárd műanyag zacskó köt ki a szemétben, és okoz hatalmas környezeti károkat" – mondta Janez Potocnik környezetvédelmi biztos.
 
A politikus szerint néhány ország már remek eredményeket ért el ezen a téren, ha pedig a többi ország is lépéseket tenne, akár 80 százalékkal is mérsékelni lehetne a környezetbe kerülő zacskók számát.
 
A bizottság közleményében azt is írják, hogy a javaslatot a tagállamok környezetvédelmi minisztereinek kérésére, kiterjedt társadalmi konzultációt után dolgozták ki.
 
Azt is közölték, hogy 2010-ben például 98,6 milliárd szatyor került az uniós piacra, többségük a most visszaszorítani kívánt vékony anyagból készült, amely akár parányi, mikroszkopikus darabokban évszázadokig keringhet a környezetben. Ez olyan mintha minden uniós polgár évente 200 zacskót használna. A leginkább környezetbarát ország ebből a szempontból a dán és a finn, akik évente átlagosan összesen 4 zacskót használnak, míg Lengyelországban, Portugáliában és Szlovákiában 466 darabot.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez