Keresés a tartalomban:
Autó

Behajtható lesz a közlekedési bírság az unióban

2013. november 8., euronews/hvg/SV
Címkék: Európai Unió közlekedési bírság lopott autók gyorshajtás
Határok nélkül bünteti a szabálysértő autósokat az Európai Unió csütörtökön megjelent irányelve. Az új előírások értelmében a származási országon kívül is büntethetők az európai autósok az uniós országokban.
Az új szabályozáshoz nem csatlakozik Nagy-Britannia, Írország és Dánia.
 
A tagállamok kötelesek lesznek egymás rendelkezésére bocsátani a szabálysértést elkövető autósról a szükséges információkat, hogy a szankcióknak és bírságoknak érvényt lehessen szerezni.
 
Az országhatárokon átívelő büntetési rendszer bevezetésére azért van szükség, mert sok autóvezető kihasználja, hogy a külföldön elkövetett szabálytalanságok nehezen büntethetők. A rendelkezések hatályba lépésével szankcionálható lesz, ha valaki külföldön lépi túl a megengedett sebességet, parkol tilosban, illetve kiszűrhetők a lopott autók.
 
A rendőrségi adatbázisok összekapcsolásával indulhatnak meg a határokon átnyúló eljárások.
 
Az uniós tagállamokban regisztrált járművek üzembentartóinak adatai egy megállapodás alapján még gyorsabban lekérdezhetőek, és ennek alapján a száguldozóval szemben hamarabb tudnak bírságot kiszabni. A büntetés összege a jármű üzembentartójának lakhelye szerinti állam költségvetésébe folyik majd be.
 
A kormány már tavaly harcot hirdetett a más országok felségjelével ellátott, szabálytalankodó autósokkal szemben kiszabott büntetések behajtásáért. Emlékezetes, 2012 tavaszán az adóhivatal munkatársai határozatlan időre, kiegészítő feladatként kapták meg a nem magyar azonosítóval közlekedő autók vizsgálatát, amelyek vezetői akár 800 ezer forintos bírsággal is számolhattak. A főszabály az volt, hogy akinek magyar lakóhelyet rögzítettek a személyi irataiban, az csak magyar rendszámú autót vezethet, és ha ennek ellenére külföldi rendszámú autót használ, neki kell igazolnia, hogy jogosan teszi.
 
Emellett a nyolc közép-, és kelet-európai állam rendőrségeinek együttműködését koordináló Salzburg Fórum tagállamai közül Ausztria, Magyarország, Bulgária és Horvátország megállapodott a jogerős bírságok határon átnyúló végrehajtásáról is. A bírság a jármű üzembentartójának lakhelye szerinti állam költségvetésébe folyik majd be, így egy horvát, vagy osztrák autópályán elkapott gyorshajtó magyar ide fizeti majd a bírságot.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez