Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Tízből hét hajszárító balesetveszélyes

2013. november 26., MTI/SV
Címkék: NFH hajszárító ellenőrzés balesetveszély
Az ellenőrzött hajszárítók kétharmadánál súlyos hibát talált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). A hatóság elrendelte, hogy a nem biztonságos hajszárítókat vonják ki a forgalomból.
A laboratóriumi vizsgálatok során 10 féle termékből hét bizonyult balesetveszélyesnek. A nem megfelelő védelem miatt a készülékek egy részénél a burkolat meglágyulva deformálódott, kigyulladt és sok esetben csak poroltóval volt megelőzhető, hogy sűrű, mérgező füst kíséretében elégjen - közölte az NFH.
 
A tájékoztatás szerint sok készülék esetében tapasztaltak gyenge hővédelmet, illetve voltak olyan hajszárítók is, amelyekbe egyáltalán nem építettek be erre szolgáló alkatrészeket. Ezért ezek burkolata a túlzott hő hatására deformálódik, elolvad és meg is gyulladhat.
 
Sok esetben az elektromos vezetékezés és a szerkezeti kialakítás is eltért a jogszabályokban előírtaktól, és olyan hajszárító is volt, amely a feltüntetett 1800 wattos teljesítménynek még a felét sem produkálta - közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

Vannak olyan hibák, amelyeket már a vásárláskor is ki tudunk szűrni. A lapos hálózati csatlakozó dugót csak legfeljebb 600W teljesítményű hajszárítókon lehet alkalmazni, és a készülékbe betolható vagy éles bevezető nyíláson átvezetett csatlakozó kábel is szemmel látható, illetve tapasztalható hiba.
 
A hajszárító levegő kifúvó nyílásához – légterelő tartozékok nélkül – a fűtőszálak ne legyenek túlzottan közel (kevesebb, mint 1,5 cm). Előfordulhat a készülék olyan zárlata, amikor szikrák kicsapódásával, füstöl és leáll.
 
Minden tapasztalható rendellenes működés, szokatlan burkolati melegedés vagy csökkenő légszállítás, esetleg belső zárlat esetén a legelső feladat a hálózatról történő leválasztás.
 
Sokat ismételt, de fontos szabály, hogy a hajszárítót működés közben ne tegyük le, ne használjuk fűtésre vagy szellőztetésre. Sérült szigetelésű vezetékkel vagy burkolattal rendelkező készüléket nem szabad használni, ki kell cserélni.
 
A laboratóriumi vizsgálatok során a hiányzó, vagy nem megfelelő védelem miatt a készülékek egy részénél a burkolat meglágyulva deformálódott, kigyulladt és sok esetben csak külső beavatkozással (poroltóval) volt megelőzhető, hogy sűrű mérgező füst kibocsátásával teljesen elégjen.
 
Azonban egyéb hibák is tapasztalhatók voltak, mint például a vezetékezés és a szerkezeti kialakítás eltérései a szabványban előírtaktól.
 
Az elmúlt időszakban vizsgált készülékek kétharmad részénél találtunk súlyos hibákat. Akadt olyan hajszárító is, aminél a hiba ugyan nem okoz balesetet, de a jelölt teljesítménynek (1800W) még a felét sem tudta a készülék produkálni.
 
Mindezek alapján a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság folyamatosan vizsgálja a kérdéses termékkört. A nem biztonságos hajszárítók esetében a Hatóság elrendeli azok forgalomból történő kivonását és visszahívását. A veszélyes termékek magas aránya miatt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság továbbra is szükségesnek tartja a következő években a termékkör (bőr és hajkezelő készülékek) rendszeres, átfogó, hatékony ellenőrzését, a termékbiztonsági vizsgálatokat, és a veszélyes termékek forgalomból való kiszűrését.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez