Keresés a tartalomban:
Jog

Módosult a fogyasztóvédelmi törvény

2013. november 6., MTI/SV
Címkék: fogyasztóvédelem fogyasztóvédelmi törvény sfogyasztói csoport fogyasztóvédelmi referens
Az Országgyűlés elfogadta a fogyasztóvédelmi törvény módosítását, amely többek között a fogyasztóvédelmi referensek alkalmazásáról, új fogyasztói csoportok létrehozásának betiltásáról és fogyasztóvédelmi rezsipontok létrehozásáról határoz, ezen kívül az Országgyűlés szigorította a fémkereskedelem ellenőrzését is.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) sajtóközleményében kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy hozzájárul-e a jogkövető magatartáshoz a fogyasztóvédelmi referensek alkalmazása a nagy üzletláncoknál. Az OKSZ szerint különös, hogy jelenleg mintegy 100 ezer kiskereskedelmi vállalkozás közül 3-4 ezer az érintett nagyvállalkozás, vagyis a vállalkozások több mint 95 százalékának ezek szerint nincs szüksége fogyasztóvédelmi referensre.

Két év gyakorlat is elég a fogyasztóvédelmi referenseknek

A nagyvállalatok fogyasztóvédelmi referensei figyelik majd cégük fogyasztókat érintő tevékenységét, továbbá fogyasztóvédelmi képzéseket szerveznek a társaság alkalmazottainak, és ők tartják a kapcsolatot a fogyasztóvédelmi hatósággal is.
A referensektől a fogyasztóvédelmi bizottság ötéves szakmai gyakorlatot várt volna el, de a kormány zárószavazás előtti módosító javaslatának elfogadásával ezt két évre csökkentették.
Szintén törölték azt az elképzelést, hogy az üzletláncoknak minden olyan megyében külön referenst kelljen alkalmazniuk, ahol telephelyük van.

Ebben segítenek a rezsipontok

A fogyasztóvédelmi rezsipontok létrehozását a közszolgáltatásokra érkező lakossági panaszokkal indokolta a parlamenti fogyasztóvédelmi bizottsága. A rezsipontokon tanácsot adnak majd például a számlalevelek értelmezésében, és a méltányossági, részletfizetési kérelmek elkészítésében is segítenek.

Póráz a fogyasztói csoportokra

Emellett a jövő év elejével megtiltották új fogyasztói csoportok létrehozását, a 2012 előtt alakult szervezeteknek pedig előírták, hogy csak kieső ügyfeleik helyére vehetnek fel új tagokat. A törvényjavaslat indoklásában Varga Mihály azzal érvelt, hogy a fogyasztói csoportok tavaly haladékot kaptak ugyan működésükre, de a legkiszolgáltatottabb fogyasztói rétegek megtévesztésével működtek tovább.

Új parkolószabályok

A fogyasztóvédelmi törvény módosításával az újonnan létrejövő, napi fogyasztási cikkeket, vagyis élelmiszert, illatszert áruló üzleteknek szigorúbb parkolóhely-biztosítási feltételeknek kell megfelelniük a jogszabály kihirdetését követő két hónapon túl.
A változtatás az építési követelményekre vonatkozó kormányrendeletre hivatkozva azt írja elő, hogy az árusítótér első száz négyzetméteréig tíz négyzetméterenként, felette húsz négyzetméterenként kell biztosítani egy-egy személyautó elhelyezését. Varga Mihály eredeti javaslata a csak állateledelt árusító üzletekre is kiterjedt volna, de azokat végül mentesítették a szigorúbb szabályok alól, arra hivatkozva, hogy az ilyen üzleteknek jellemzően nincs nagy járműforgalmuk.

Az Országgyűlés szigorította a fémkereskedelem ellenőrzését, valamint a nemzetgazdasági miniszter hatáskörébe utalta a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló számlák külalakjának meghatározását.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez