Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Nem kell többé nagyító a címkékhez!

Új EU szabályozás 2014-től

2013. november 5., eufic/FL
Címkék: élelmiszer címke EU rendelet eltarthatóság minőségmegőrzési idő Európai Unió irányelv
Minőségmegőrzés, fogyaszthatóság, eltarthatóság – sokszor nehéz megtalálni a termékek címkéin a szükséges információkat arról, meddig fogyaszthatjuk biztonságosan az adott élelmiszert. 2014 végén életbe lép egy új EU-szabályozás, amely kimondja, hogy a minőségmegőrzésre vonatkozó adatokat egyértelműen és jól láthatóan kell feltüntetni minden árun. Az új rendelet finomítja a fagyasztott húsokra vonatkozó szabályozást is.
2014. decemberében egy új rendelet fogja felváltani a jelenleg érvényes uniós irányelvet, és kimondja, hogy az olyan információkat, mint a minőség megőrzési idő vagy a fogyaszthatósági dátum, szembetűnő, jól olvasható és eltávolíthatatlan formában kell feltüntetni a termék csomagolásán.
 
Fagyasztott húsok, húskészítmények és feldolgozatlan halászati termékek esetében a rendelet a lefagyasztás dátumának, vagy az első lefagyasztás időpontjának feltüntetését is előírja, ez utóbbit azokban az esetekben, mikor a terméket egynél többször lefagyasztották, pl. nagyobb darab húsokat/halakat kisebb adagokra vágják az értékesítéshez. A rendelet szerint a fogyaszthatósági dátum után az élelmiszer már nem tekinthető biztonságosan fogyaszthatónak.

Hogyan jelölik az élelmiszereken az eltarthatósági időt?

Az eltarthatósági időt az élelmiszercímkén a minőség megőrzési dátum vagy a felhasználhatósági dátum jelzi.

Hogyan határozzák meg az eltarthatósági időt?

Az élelmiszergyártók felelőssége, hogy meghatározzák az eltarthatósági időt és annak megfelelően címkézzék termékeiket. Ez magában foglalja a tárolási feltételeket, melyek az adott eltarthatósági idő megvalósításához szükségesek, pl. “felbontás után hűtve tárolandó”.

Mi az eltarthatósági idő gyakorlati jelentősége a fogyasztók számára?

Az eltarthatósági idő célja, hogy segítse a fogyasztókat az élelmiszerek biztonságos és körültekintő felhasználásában. Az élelmiszerek eltarthatósági ideje csak akkor tekinthető érvényesnek, ha a megvásárolt termék bontatlan és sértetlen. A fogyasztóknak mindig követniük kell a gyártók tárolásra vonatkozó útmutatásait, különösen a hőmérséklettel és a termék felbontás utáni felhasználásával kapcsolatban. A fogyasztóknak ajánlatos vásárláskor is figyelembe venni az eltarthatósági időt. Például, a fogyaszthatósági dátummal ellátott élelmiszerekkel ellentétben, számos minőség megőrzési idővel ellátott élelmiszer biztonságosan fogyasztható akkor is, ha ez a dátum már elmúlt.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez