Keresés a tartalomban:
Autó

5 közlekedési tipp

2012. november 6., K&H Biztosító
Címkék: autó baleset biztonságos vezetés közúti baleset baleset megelőzés
Szeptembertől novemberig 20 százalékkal több baleset történik, mint az év egyéb időszakaiban. Az őszi balesetek két fő oka a látási viszonyok rohamos romlása, illetve a nedves, csúszós utak. A K&H biztosító összegyűjtött néhány tippet a bajok megelőzésére.
A KSH adatai szerint 2011-ben átlagosan 1319 személysérüléssel járó közúti baleset történt havonta, de a szeptembertől novemberig tartó időszakban a balesetek száma 20 százalékkal több volt, mint az átlag. Az elmúlt négy év adatai szerint októberben átlagosan 1637, míg novemberben 1592 közúti baleset történt.
 
“Az évszakváltás a K&H Biztosító adatai szerint is fokozottan balesetveszélyes időszak. Átlagban, ezekben a hónapokban 15 százalékkal több közúti balesettel kapcsolatos bejelentést kapunk, mint máskor. Figyelemre méltó az a tendencia, hogy a kerekpározás népszerűségével arányosan nőnek a kerékpáros balesetek, szintén jellemzően az évszakváltás időszakában. A nyári hónapokhoz képest 10 százalékkal több kerékpáros balesetet jelentenek ügyfeleink az őszi hónapokban” – mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

5 tipp az őszi közlekedéshez:


Az autósok biztonságosabb vezetési stílussal és gépkocsijuk szezonális felkészítésével sokat tehetnek a biztonságosabb közlekedésért. Rossz látási viszonyok között nagyon fontos a világítóberendezések, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a fékek állapota valamint a folyadékok szintje. Ezeket célszerű teljes szezonális karbantartás keretében ellenőrizni. Biztonsági szempontból szintén fontos, hogy a szélvédő mindig tiszta, átlátható legyen. Ezért érdemes újra cserélni az ablaktörlő lapátokat, feltölteni a szélvédőmosó folyadékot, ennyivel is javíthatunk a látási viszonyokon.
 
A biciklisek a balesetek kisebb hányadáért felelősek, de a rossz fényviszonyok között figyelniük kell arra, hogy ők maguk jól láthatóak legyenek. Ezzel magukat is óvhatják a figyelmetlen sofőrökkel szemben. A biciklisek számára fontos, hogy használják a kötelező tartozékokat – az első- és hátsólámpákat, prizmákat és láthatósági mellényt – és szükség esetén további prizmákat, lámpákat is felszereljenek kerékpárjukra valamint ruházatukra.
 
Ősszel korábban sötétedik, így sokkal nehezebb a tájékozódás, ugyanakkor a nedves, csúszós utakon nehezebb kellőképpen reagálni a veszélyes helyzetekre. Vezetés előtt és közben is rendkívül sokat számít a sofőr odafigyelése. A megfelelően működő szellőzőrendszer és a párátlanító spray is sokat javíthat a látási viszonyokon a nehéz, nedves levegővel terhelt napokon.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez