Keresés a tartalomban:
Autó

Meddig jó a téli gumi?

Aki teheti, mindenképpen új gumit vásároljon

2012. november 5., biztositasiszemle.hu
Címkék: autó téligumi gumiabroncs kerékcsere téli abroncs teszt
A Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum munkatársai 2012 februárjában több hónapos előkészítő munka után igazi téli körülmények között végezték el a Magyarországon használatban lévő használt téli abroncsok tesztelését. Kiderült, hogy a hideg, havas időszakban használatos gumik élettartama maximum 3-4 év.
A tesztben részt vevő szakemberek egyöntetűen kijelentették, a biztonságos, balesetmentes közlekedés érdekében minden évben meg kell vizsgáltatni, hogy a még kívánt és ajánlott értékhatárokon belül vannak-e a gumik paraméterei.
 
Az itt olvasható vizsgálat 2012 februárjában készült a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum instruktorainak ötletéből és lebonyolításával, a Hungaroring versenypálya egyes szakaszain, illetve a Tanpálya műgyantás területein.
 
A tesztek során három, egyforma Ford Focus gépjárműre kerültek fel a 195/65 R15 méretű abroncsok. A járműveket tapasztalt instruktor kollégáink vezették mérőpárokat alkotva. A navigátorok kezelték a műszert és a jegyzeteket.. Minden mérést minimálisan 8 ismétlésben végezték el, ezek átlaga képezte az összehasonlítások alapjait.


„A Hungaroringen tartott tesztünk során a használt téli gumikat vizsgáltuk meg több, a balesetmentes közlekedés szempontjából életbevágóan fontos szempont alapján. Összesen 14 garnitúra abroncsot sikerült bevonni a vizsgálatokba. Ebből három új, 2011-es gyártás, 1000 km-en belüli futással, egy nyári kontroll gyanánt, a maradék tíz pedig különböző korú, kopottságú és márkájú gumi volt. Az újak között találunk egy prémium márkát és két másodvonalbeli gyártmányt, melyek ár/érték arányuknak köszönhetően gyakori és népszerű résztvevői a téli autózásnak hazánkban.
 
Egyértelműen kiderült, hogy használt abronccsal sokkal veszélyesebb a hideg időben, havas utakon való közlekedés, így aki csak teheti, mindenképpen újat vásároljon” – fogalmazott Kőrös András, a tanpálya vezetéstechnikai instruktora.
 
Először havon nyüstölték a gumikat a Hungaroring célegyenesében fékezéssel, gyorsulással és a 14-es kanyarban ívmenettel. Az első táblázatban látható mérési eredményeket a legjobb teljesítményt nyújtó új gumi munkájához viszonyítottuk %-ban kifejezve: ÚJ1 gumi legfelül 100 %, sor végén a nyárinak 60%-al (160%) több hely kellett a megálláshoz. A márkákat szándékosan nem nevesítették, mert a tesztnek nem az volt a célja, hogy egyeseket pellengérre állítsanak, másokat pedig piedesztálra emeljenek.

Ha valaki nem megfelelő állapotú abronccsal közlekedik, akkor a fékútja akár a kétszeresére is megnőhet. Sokszor elhangzik, de nem lehet elégszer ismételni, hogy nem csak hóban, csapadékos időben fontos a téli gumi, hanem hét fok alatt akár száraz időben is. Sőt, sokszor bizony az is jelentősen rontja egy gumi állapotát, ha ugyan nem használjuk sokat, de éveket áll a garázsban.
„Szépen látszik, hogy még a leggyengébben muzsikáló téli is jelentősen jobb volt ezen a felületen, mint a nyári gumi. Ezzel azt gondolom, hogy a „Kell-e egyáltalán a téli gumi?” kérdését át is léphetjük. Azon a ponton, ahol az ÚJ1 gumival már állt az autó, a Használt10 gumival még majdnem további 21 méter kellett az álló helyzethez. Ez 4,5-5 autóhossznyi távolság” – ismertette Kőrös András.
 
A műgyanta már más karakterű felületnek, és csúszósabbnak is bizonyult. Nincs egyenetlenség vagy süppedés, amibe némileg kapaszkodni lehetne. Tapadása a teljesen simára taposott hóval rokon. A százalékok látványosan el is szálltak, és ami még szembetűnő, hogy lényegesen nagyobb a szórás a szomszédok között a havas fékezéshez viszonyítva.


„Itt már a legjobb Használt1 gumi is közel 40 %-ot bukott, épp annyit, mint havon a legrosszabb Használt10. Az utóbb említett versenyző pedig itt elvérzett, még a Nyári is megverte. Igaz 300% felett már szinte mindegy. Azt gondolom, ezt a táblázatot nem kell tovább magyarázni” – árulta el a szakember.
 
A vizsgálatokból és a mérésekből az új és használt téli gumik közötti tudásbeli különbség egyértelműen kimutatható csúszós felületen. Ráadásul mindez a leglátványosabban éppen a fékezéseknél figyelhető meg. Tudva azt, hogy zömmel már a lökhárító többe kerül, mint 4 új téli gumi, erősen megfontolandó, hogy bárki az élete kockáztatása nélkül elmerészkedjen-e 4 mm alá, vagy 4-5 év fölé a régiekkel.
 
„Ebben a tesztben az általános alapelveket kívántuk a középpontba állítani. Láttuk, hogy az alanyok közötti sorrend milyen rapszodikusan ingadozott, így megesett, hogy a prémium márkák is erősen lecsúsztak a listán a Használt kategóriában. Megfigyelhető, hogy a profilmélység csökkenése mellett az öregedés hatásaival is számolni kell.
 
A legnagyobb csapda azokra leselkedik, akik használt téli gumi vásárlására adják a fejüket. Gyakran a tesztben szereplő abroncsoknál idősebb (9-12 év) és kopottabb (2 mm) gumikat is eladásra kínálnak. Persze minden az anyagi háttéren múlik, de jó, ha tudjuk, hogy mi is kerül a mérleg másik serpenyőjébe. Éppen ott járunk pórul majd ezekkel az abroncsokkal, ahol a leginkább számítanánk rá. Csúszós felületen” – összegzett Kőrös András.

Nem csak a közutakon, hanem a sportpályákon is nagyon fontos a helyesen, az időjárásnak és a körülményeknek tökéletesen megfelelő gumiválasztás. Ha valaki, hát Michelisz Norbert ennek igazságtartamát igencsak megtapasztalhatta eddigi pályafutása során. Az idei WTCC-világbajnokság privát pontversenyét vezető pilóta teljesen egyetért a tesztet végző szakemberekkel, miszerint téli gumi esetén minden évben vizsgáltassuk be az abroncsokat felrakás előtt, hogy még a tűréshatáron belüliek a mért adatok.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez