Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Fogyasztóvédelmi vizsgálat az online biztosításközvetítőknél

2012. november 21., PSZÁF
Címkék: KGFB díjkalkulátor online biztosításközvetítők PSZÁF
Kilenc online biztosításközvetítővel szemben hozott határozatot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), mivel a biztosítók által meghirdetett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak nem egyeztek meg az általuk kalkulálttal. A hatóság több közvetítőt szólított föl arra: jelezzék honlapjukon azt is, ha nem minden piaci szereplő ajánlatát tüntetik fel.
A PSZÁF 2012. november 6.-tól fogyasztóvédelmi témavizsgálatot folytatott 16 hazai online biztosításközvetítőnél. A vizsgálat során végzett szúrópróbaszerű matematikai számításokkal, próbavásárlásokkal a hatóság azt tekintette át, hogy a biztosításközvetítők honlapjain kalkulált kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (KGFB) díjak megegyeznek-e a biztosítók ugyanazon konstrukciókra és ügyfélkörre meghirdetett díjaival, illetve számításaival.
 
A PSZÁF megállapította: a Biztosítás.hu Biztosítási Alkusz Kft., a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft., az EURORISK Biztosítási Alkusz Kft., a KONEXUS Biztosítási Alkusz Kft., a Netrisk.hu Első Online Biztosítási Alkusz Zrt., a Porsche Biztosításközvetítő Kft., a PRAEVENTIO Biztosítási Alkusz Kft., a SOMOGY BRÓKER Biztosítási Alkusz Kft., a ROMBUSZ BRÓKER Biztosítási Alkusz Kft. esetében a konkrét kalkulált KGFB díjak nem egyeztek meg az érintett biztosítók meghirdetett díjtarifája alapján kiszámított díjjal. Az érintett biztosításközvetítők – nyolc alkusz és egy többes ügynök – ezzel megsértették a biztosítási törvényt.
 
A PSZÁF határozataiban megtiltotta a jogszabálysértő magatartás folytatását, s kötelezte a biztosításközvetítőket, hogy díjkalkulátoraikat a továbbiakban a biztosításszakmai jogszabályi előírásoknak megfelelően működtessék. Ha a biztosításközvetítő tevékenysége során olyan műhibát vét, amely esetlegesen hátrányos a KGFB szerződést megkötött ügyfélre, a törvény szerint ezért az adott közvetítő tehető felelőssé.
 
Vezetői levélben hívta fel az érintett biztosításközvetítők figyelmét a PSZÁF arra is: ha nem szerepeltetik honlapjukon valamelyik KGFB díjat hirdető biztosítót (egy vagy több piaci szereplőt), s a hozzájuk kapcsolódó díjkalkulációk sem jelennek meg, ezt a tényt a hiányzó biztosítók nevének feltüntetésével honlapjukon figyelemfelhívó módon jelezzék a fogyasztóknak.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez