Keresés a tartalomban:
Életmód

Influenza: a gyakori kérdések és válaszok

Lehet-e hinni a világhálón terjedő oltásellenes propagandának?

2012. november 8., ÁNTSZ
Címkék: influenza védőoltás vakcína vírus oltóanyag
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján az idén két új vírustörzset is tartalmaz az influenza elleni vakcina és 1.300.000 adag térítésmentes oltóanyag áll a rizikócsoportokba tartozó felnőttek rendelkezésére. Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet arra is, hogy a védőoltás segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, de akár súlyos szövődményekkel is járó megbetegedést.

Kik vannak leginkább veszélyben? Kik kaphatnak ingyenes influenza elleni védőoltást?

Hosszú évek tapasztalata alapján a világ népességének hozzávetőleg tíz százaléka betegszik meg évente influenza-fertőzés következtében. Kiemelten veszélyeztetettnek számítanak az idősek, a krónikus betegek, a várandós kismamák és a gyermekek, továbbá azok, akik zárt helyen, nagyobb közösségekben élnek illetve dolgoznak.
 
A fejlett állami ellátórendszernek köszönhetően hazánk jól áll az influenza elleni védekezés terén. Az állam által ingyenesen biztosított oltással 10-13 százalékos átoltottsági arányt sikerül elérni évente, amihez további 1,5-2,0 százalék adódik a patikákban megvásárolható vakcináknak köszönhetően. Ez az eredmény a régiós országok között kifejezetten jónak számít, de még így is csak körülbelül fele a nyugat-európai államokra jellemző aránynak.
 
Az előttünk álló szezonban 1.300.000 adag vakcina lesz térítésmentesen elérhető a különböző rizikócsoportokba tartozó felnőttek számára. A jogosultak köre megegyezik a múlt évivel, sőt egy új oltóanyagnak köszönhetően a vérzékenységben szenvedők is részesülhetnek ingyenes influenza elleni védőoltásban. Az úgynevezett intradermális vakcinából 1000 adagot a 18-60 év közötti korosztályba tartozók, másik 1000 adagot a 60 éven felüliek kaphatnak meg. A 6 hónaposnál idősebb, de 3 évesnél fiatalabb gyermekek közül azok számára, akik a rizikócsoportba tartoznak – az előző évek gyakorlatának megfelelően – 5000 adag ingyenes oltóanyagot különítettek el.

Hogyan kerülhető el a fertőzés a kisbabák esetében?

A hat hónaposnál fiatalabb csecsemők nem kaphatnak influenza elleni védőoltást. Ilyen esetben a család többi tagja, a kisgyermek közelében élők biztosíthatnak közvetett védelmet a babának azzal, hogy saját maguk felveszik az oltást, így előzve meg fertőzést.

Milyen készítmények és mikortól érhetők el azok számára, akik nem jogosultak ingyenes oltásra?

Gyógyszertári forgalomban, ebben a szezonban is többféle készítmény kapható, illetve van olyan gyártó, amelyik már szeptember közepén megkezdte a különböző kiszerelésű vakcinák forgalmazását. Az oltást akadályozó fertőzések kora ősszel még ritkák és ilyenkor a háziorvosok is kevésbé leterheltek, mint a hűvösebb időjárással együtt járó megfázásos időszakban. Így azoknak, akik nem jogosultak ingyenes oltásra, de szeretnék megkapni az influenza elleni vakcinát, érdemes időben felkeresniük háziorvosukat. Így nem csak a sorban állást, de azt is elkerülhetik, hogy éppen a rendelőben kapjanak el valamilyen más, felső légúti megbetegedést okozó vírust.

Lehet-e hinni a világhálón terjedő oltásellenes propagandának?

A különböző vakcinákkal kapcsolatos oltásellenes nézetek folyamatosan terjednek az internetes oldalakon, közösségi portálokon, de elektronikus levelekben is. Ezekben a valóságtól elrugaszkodott összeesküvés-elméletek, nem létező tudósokra és nemzetközi tudományos kutatásokra való hivatkozások, csúsztatások, tárgyi tévedések jelennek meg és előfordul az is, hogy valós tényeket tüntetnek fel hamis színben.
 
Hazánkban az elmúlt évben októbertől decemberig összesen 831.000 influenza elleni védőoltást adtak be. Ebben az időszakban 16 úgynevezett esemény fordult elő, ami 0,02 ezreléknek felel meg. Az oltás utáni eseményeket mindig jelenteni kell az egészségügyi hatóságoknak, ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy a vakcina beadását követő tünetek összefüggésben vannak az oltóanyaggal. Ennek feltárására minden esetben vizsgálatot indít az Országos Epidemiológiai Központ valamint a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet.
 
Az oltást követő események a fent említett időszakban a következők szerint alakultak:

A két haláleset egyikénél sem volt bizonyítható, hogy az influenza elleni védőoltás és az elhalálozás között összefüggés lett volna, a két idős betegnek más, krónikus megbetegedése is volt. Az egyik haláleset kivizsgálása során kiderült, hogy a betegnél az úgynevezett Guillain-Barre szindróma ritka formája az influenza elleni védőoltás beadását követően lépett fel, az ok-okozati összefüggés azonban nem volt bizonyítható, csak a véletlen időbeli egybeesés. A másik elhalálozással végződő esetben a kórbonctani jegyzőkönyv szerint a kórházi felvétel előtt 2 nappal beadott influenza elleni védőoltással kapcsolatos direkt haláloki szerepű szövődményt szintén nem tudták kimutatni a klasszikus patológiai vizsgálatokkal.

Érdemes-e kérni a szezonális influenza elleni védőoltást?

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat fontosnak tartja leszögezni, hogy az oltással kapcsolatos kockázatok összehasonlíthatatlanul, nagyságrendekkel kisebbek annál, mint amit az influenza okozta megbetegedések, a szövődmények jelenthetnek.
 
Az oltásokról szóló megalapozatlan hírek, megnyilatkozások terjesztése, továbbá azok kritikátlan közzététele életeket veszélyeztethet. Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala ezért különösen fontosnak tartja, hogy az oltások egészségügyi hatásairól szakmailag megalapozott, vizsgálatokkal alátámasztott tájékoztatást kapjon a közvélemény.
 
A szezonális influenza elleni védőoltás segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, de akár súlyos szövődményekkel is járó megbetegedést.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez