Keresés a tartalomban:
Életmód

Gyerekek gyűjtik a kartondobozokat?!

2012. november 21., Kosár információ
Címkék: kartondoboz papírgyűjtés IKSZ szelektív hulladékgyűjtés
Magyarországon évente több mint 12 ezer tonna, vagyis 450 millió darab italos kartondoboz kerül forgalomba. De mi lesz a sorsa ennek a tekintélyes szeméthalomnak? Az idei tanévben, 20 városban és 60 kistelepülésen, 300 oktatási intézmény és több mint 68 500 gyermek részvételével kerül megrendezésre az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) iskolák és óvodák számára meghirdetett italos kartondoboz gyűjtőprogramja, amelyet akár így is elnevezhetnénk: „Szedd magad!”.
Az immár harmadik tanévben útjára induló környezetvédelmi program célja az, hogy a gyerekek elsajátítsák az italos kartonok szelektív gyűjtésének helyes gyakorlatát. Az IKSZ a környezeti nevelés segítése mellett, anyagi támogatást is biztosít a programban résztvevő intézmények számára a visszagyűjtött tejes és gyümölcsleves dobozok mennyiségével arányosan. A legsikeresebb intézmények ezen felül akár 100 ezer forintos különdíjban is részesülhetnek. Az egyesülés a helyi közszolgáltatók szakmai bevonásával valósítja meg a programot Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Esztergomban, Gödöllőn és környékén, Kaposváron, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Siófokon, Szegeden és környékén, Székesfehérváron, Tatabányán, Tiszafüreden, valamint Veszprémben.
 
Az IKSZ dobozgyűjtő programja a 2009-2010. tanévben került először megrendezésre, amelyben összesen 21 ezer gyermek vett részt. Ez a szám a tavalyi évben 58 ezerre emelkedett és az idén már 68 500 gyermek gyűjti az italos karton dobozokat országszerte. Az IKSZ célja, hogy a tavalyi program keretében begyűjtött 95 tonnát a 2012-2013-as tanévben tovább növelje. Az oktatási intézmények az összegyűjtött mennyiséggel arányosan növekvő kilogrammonkénti díjazásban részesülnek. Száz kilóig 10 forintot, 100 és 300 kg között 20 forintot, míg 300 kilogramm fölött 30 forintot fizet az egyesülés a résztvevő intézményeknek.



Mindezen felül a tanév során egy tonna szelektíven gyűjtött italos kartondobozért 100 ezer forint különdíj is jár a szorgalmasan gyűjtő iskola vagy óvoda részére. – A környezetvédelem és a szelektív hulladékgyűjtés terén komoly javulást tudunk elérni az oktatással és a szemléletformálással – állítja Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója. – Az IKSZ programjának célja éppen ezért az, hogy a gyermekek oktatásán keresztül formájuk a szülők szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos attitűdjét – tette hozzá az igazgató.
 
Hazánkban évente több mint 12 ezer tonna, vagyis 450 millió darab italos kartondoboz kerül forgalomba, azonban ennek csupán 19 százaléka, azaz 100 dobozból 19 kerül szelektív visszagyűjtésre.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez