Keresés a tartalomban:
Életmód

Energiatakarékos fényforrások

2012. november 9., penzcentrum.hu
Címkék: villanyszámla elektromos áram világítás energia takarékosság fényforrás lámpa izzó
Ma a magyar családok villanyszámlájának 20-25 százalékát a világítás teszi ki. Pedig ez az arány lehetne alacsonyabb is - az energiatakarékos fényforrásokkal sokat spórolhatnánk. Hagyományos izzóktól a halogénlámpákig; kompakt fénycsövektől a LED világításig - nem könnyű a választás. Ahhoz azonban, hogy jó döntést tudjunk hozni, az áron túl többek között tudnunk kell a különböző típusok energiafelhasználását, illetve élettartamát is.

A lakásfenntartási kiadások jelentős részét a villanyszámla teszi ki, melynek 20-25 százaléka a világítás rovására írható. Pedig van mód a takarékoskodásra. Egy energiatakarékos fényforrás lényegesen kevesebbet fogyaszt egy hagyományos izzónál. A tradicionális izzók ugyanis rengeteg energiát fogyasztanak.
Számos lehetőség áll rendelkezésére, hogy lecseréljük pazarló izzóinkat, kezdve az energiatakarékos izzóktól, a kompakt fénycsöveken át, egészen a LED világításig. Ma már bármelyik típust könnyedén beszerezhetjük valamelyik háztartási boltban, lakberendezési- vagy barkácsáruházban. Bármelyiket válasszuk is, biztosak lehetünk benne, hogy jóval hatékonyabbak hagyományos társaiknál.

Halogénlámpa - ~25%-os energiamegtakarításAz energiatakarékos, avagy halogénlámpák annyiban térnek el a hagyományos izzóktól, hogy esetükben az izzószálat kisméretű, többnyire kvarcüvegből készült bura veszi körül, amelyben valamilyen semleges gáz és kis mennyiségű halogénelem (jód, bróm) található. A halogénelemek jelenléte - a halogén körfolyamat miatt - javítja az izzók fényhasznosítását és élettartamát. Az energiatakarékos izzók 25 százalékkal hatékonyabbak és háromszor hosszabb az élettartamuk, mint hagyományos társaiké.

Kompakt fénycső (CFL - compact fluorescent lamp) - ~75%-os energiamegtakarításBár a kompakt fénycsövek elsőre jóval drágábbnak tűnnek, mint a hagyományos vagy halogén társaik, számítások szerint ugyanakkor áruk kevesebb, mint kilenc hónap alatt megtérül. A kompakt fénycsövek ugyanis, a hagyományos izzók energiaszükségletének nagyjából egynegyedével működnek, arról nem is beszélve, hogy tízszer hosszabb az élettartamuk. A fluoreszkáló fénycsövek viszont kis mennyiségben higanyt tartalmaznak, éppen ezért ezeket tilos a háztartási hulladékkal együtt kidobni - újra kell hasznosítani őket. Erről számos kiskereskedés ingyen gondoskodik.

A világító dióda (LED - Light Emitting Diode) - ~85%-os energiamegtakarításA legfrissebb felmérések szerint a világító dióda energiafogyasztása 85 százalékkal kisebb a hagyományos izzóénál, élettartama pedig 20 év, ami a hagyományos izzóénak a hússzorosa. Bár beszerzési ára némileg magasabb, ugyanakkor ha figyelembe vesszük, hogy egy átlagos háztartásban 24 izzót használnak, és a LED élettartama 20 év, akkor az összes hagyományos izzó LED-re való cserélésével átlagosan 22 százalékkal csökken a háztartás energiafelhasználása. Mindezen felül a LED használata biztonságos - ellentétben a kompakt fénycsövekkel higany- és méreganyag-mentes. Arról nem is beszélve, hogy ha egymillió háztartásban csupán egyetlen izzót LED-es izzóra cserélnének, az annyival kevesebb szén-dioxid-kibocsátást jelentene, mintha 6 700 autóval kevesebb járna az utakon, vagy évente 17 millió fát ültetnénk.Minden fényforrásnak van Watt-minősítése - ez többnyire megtalálható a termék csomagolásán. Abban az esetben, ha például 40 Wattot tüntetnek fel a dobozon, akkor óránként 0,04 kWh-s fogyasztással számolhatunk.

2016-ra a lámpaosztály teljes termékválasztékát LED-es világításra cseréli az IKEA - ami azt jelenti, hogy kizárólag LED-es fényforrást és lámpát árul majd. "A LED forradalmat jelent a világításban. Ma, amikor minden háztartásban egyre magasabb a villanyszámla, és nő a globális energiafelhasználás, már egyetlen LED-es izzó is rengeteget számít. Lényegesen kevesebbet fogyaszt a hagyományos izzónál, és a lakberendezés terén is rengeteg lehetőséget tár elénk" nyilatkozta Steve Howard, az IKEA Csoport vezető fenntarthatósági tisztviselője.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez