Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Kőolajszármazék a csokiban?

2012. november 30., Élelmiszer Online
Címkék: csoki adventi naptár kőolajszármazék mérgező anyagok Stiftung Warentest NÉBiH RASFF
A Stiftung Warentest 24 különböző adventi kalendáriumot vizsgált meg, és 9 esetben kőolajszármazékok nyomait mutatta ki a naptár ablakaiban elhelyezett csokoládéban. A szervezet javasolta, hogy a fogyasztók kerüljék ezeket a termékeket.
A NÉBiH az EU-tagállamok által működtetett élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors riasztási rendszer (RASFF) segítségével azonnali tájékoztatást kért a német hatóságtól az adventi naptárakban forgalmazott csokoládék vizsgálatáról és a kifogásolt termékek esetleges Magyarországra történt szállításáról - közölte a hvg.hu-val a hatóság.
 
További 12 kalendáriumban egészségi kockázatot nem jelentő, elhanyagolható mennyiségű kőolajszármazékot mutattak ki. A szakértők feltételezése szerint az idegen anyagok az újrahasznosított színes papírból készült kartondoboz-csomagolásról kerülhettek az élelmiszerre. Több gyártó is kétkedve fogadta a vizsgálati eredményt és bírálta a szervezetet, de egyes forgalmazók ugyanakkor közölték, eltávolítják a polcokról a vizsgálaton fennakadt termékeket.
 
A hazánkban kapható termékek érintettségéről hivatalos értesítés hiányában korai lenne bármit is mondani - reagált szerdán a Nébih. "Természetesen a hatósági megerősítés esetén azonnal megtesszük a szükséges intézkedéseket" - tették hozzá.
 
A NÉBiH mint élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az élelmiszerlánc bármely pontján feltárt élelmiszer-biztonsági veszélyt jelentő szabálytalanság esetén elrendelhet célellenőrzést - közölték a hatóságnál. E szerint más hatóságtól, civil szervezettől, vagy a fogyasztók részéről érkező, az élelmiszer-biztonságot érintő valamennyi bejelentés nyomán eseti hatósági élelmiszer ellenőrzésre kerül sor.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez