Keresés a tartalomban:
Elektronika

Hagyományos adatközpontok helyett privát felhőt tessék?!

2012. november 29., Szabó Zoltán Attila
Címkék: felhő alapú szolgáltatás informatika kiadás csökkentés kliens privát felhő
A legtöbb vállalat mindennapjaiban még mindig kulcsfontosságú tényező a költségcsökkentés. Az informatikai szakemberek a takarékosság jegyében privátfelhő-bevezetést és szolgáltatásokat ajánlanak. A kiadások csökkentése mellett így a szervezetek testre szabott, szakszerűen üzemeltetett és rugalmas informatikai környezetet kaphatnak.
A racionalizált házon belüli hardver- és szoftverállománynak köszönhetően a privát felhőben jelentősen csökkennek az informatikai eszközök fenntartására fordított állandó kiadások, hiszen a rendszer sokkal egyszerűbben üzemeltethető. Míg egy házon belüli szerver esetében saját karbantartó szakemberekre is szükség van, a privát felhő üzemeltetésének kiszervezése esetén a szolgáltató gondoskodik erről, s nem kell külön fizetni a javításokért, frissítésekért.
 
Szoftveres hiba esetén a felhasználói beavatkozás távolról elvégezhető, így csupán a ritkán előforduló, hardver jellegű hibákat szükséges személyesen javítani. A privát felhő környezetvédelmi szempontból is kedvezőbb a hagyományos adatközpontoknál, hiszen a szolgáltató vállalja a berendezések megfelelő tárolását garantáló speciális környezet fenntartását, így az energiafelhasználás és tárolás költségei is jelentősen csökkennek. – A privátfelhő-bevezetés során szükséges beruházások egy éven belül megtérülnek, és legalább 5 évre befagyaszthatók az informatikai beruházási költségek. További lehetőségeket teremt, hogy az üzemeltetés kiszervezése esetén az informatikai infrastruktúra részben vagy egészben – a szerverekről akár az asztali klienseking – igénybe vehető havidíjas szolgáltatásként is – figyelmeztet a szakértő, Juhász Lajos. – Ráadásul az informatikai rendszer menet közben is rugalmasan bővíthető új komponensekkel anélkül, hogy a már meglévőktől teljes egészében meg kéne válni – fűzi hozzá.
 
A méretezhetőségnek és korszerű eszközöknek köszönhetően ez a megoldás már a középvállalatok esetében sem jelent magasabb fajlagos költséget, mint a publikus felhő használata. Jelentős mértékben nő a vállalat rugalmassága is ily módon. A rendszer könnyebben alkalmazkodik a cég méretének és a felhasználók számának változásához. A hagyományos informatikai rendszerekhez képest mindez átlagosan 25-30 százalékos megtakarítást jelenthet, mivel csak az igénybevett szolgáltatásokért kell fizetnie, másért nem. Imígyen például nem kell feleslegesen pénzt kiadni olyan szerver- és tárhelykapacitásokra, melyet ritkán vagy sosem használnak. A szolgáltatás megszünteti a házon belüli kihasználatlan informatikai gépparkot.
 
– Egy külső szakértő által üzemeltetett privát felhő a szakszerű erőforrás-menedzsment révén nemcsak költségmegtakarítást jelent, de mindig az igényeknek megfelelő szolgáltatásellátottságot, továbbá kiegyenlített és tervezhető informatikai környezetet biztosít – informált Juhász Lajos, a NAVIGATOR Informatika Zrt. vezérigazgatója.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez