Keresés a tartalomban:
Jog

Megtévesztő Calgon reklám - 15 milliós bírság

2012. november 21., GVH
Címkék: Calgon vízkő ecet megtévesztő reklám Gazdasági Versenyhivatal
A Reckitt Benckiser Kft. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, amikor a Calgon vízlágyító termékének a népszerűsítése során valótlan állításokat tett az ecet hatására vonatkozóan. A vállalkozásra ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 15.000.000 Ft bírságot szabott ki.
A Gazdasági Versenyhivatal a vállalkozás 2010. augusztus 2. és 2010. november 21. között különböző televíziós csatornákon sugárzott reklám állításait vizsgálta. A termék népszerűsítése során használt szlogenek (pl. „Eddig ecettel vízkőtelenítettem a mosógépem, ennek ellenére elromlott.”) többek között azt sugallták a fogyasztóknak, hogy az ecet nem alkalmas a mosógépnek vízkő által okozott meghibásodása elleni védekezésre, mert a használatának ellenére elromolhat a mosógép, valamint esetleges rozsdásodás is felléphet. A fenti állításokkal azt a benyomást kelthették a fogyasztókban, hogy a Calgon az ecettel összevetve hatékonyabb és biztonságosabb szer, amely alkalmas a mosógép meghibásodásának elkerülésére.
 
Ezzel szemben a vizsgálat során beszerzett bizonyítékok alapján a vállalkozás nem tudta bizonyítani, hogy az ecet használata mellett a mosógép vízkőképződés miatt meghibásodhat, így az állítások valótlannak tekinthetőek. A fenti jogsértés elkövetése miatt a GVH 15.000.000 Ft bírságot szabott ki a Reckitt Benkiser Kft.-re.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez