Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Emelkedő bankszámla díjak

Ahol lehet inkább kártyával fizessünk!

2012. november 5., Pénzcentrum.hu
Címkék: bankszámla tranzakciós díj készpénzfelvétel bankszámla költségek
Sokkal jobban oda kell figyelnünk, hol tartjuk a pénzünket. November elsején közzéteték a bankok 2013-tól érvényes kondíciós listájukat, melyek már tartalmazzák a tranzakciós illeték bevezetése utáni új díjakat. A legtöbb hitelintézet valamilyen formában áthárította az új adót, így akik nem váltanak időben meglepődhetnek a januári számlakivonatukon.
Ha nem változtatnánk 2013-ban pénzügyi szokásainkon, akkor több ezer forinttal nőhetne havonta a folyószámlánkhoz kapcsolódó költségünk.. A készpénzfelvételt fogja a legnagyobb illeték terhelni, háromezrelékes mértéke miatt érdemesebb inkább mindenhol kártyával fizetni.
 
Az alábbi táblázatban összehasonlíthatók a legnagyobb 11 bank ajánlatai:


A nettó legalább 150 ezer forint havi jövedelemmel számolva kerültek összevetésre a folyószámlacsomagok. A legtöbb bank ezt akár több jóváírásból is elfogadja, ezért a kisebb jövedelmű, de több keresővel rendelkező családoknak is alternatíva lehet egy hasonló díjcsomag.
 
2013-tól tehát ennyibe kerül majd egy folyószámla havonta:


Egyedül a K&H banknál maradt ingyenes számlacsomag. A 150 ezer forintos havi jóváírás felett elérhető Zéró esetén se az utalás, se a készpénzfelvétel díja nem fog változni januárban. Az ingyenes kártyának köszönhetően csak akkor kell fizetnünk, ha idegen ATM-et kényszerülünk használni vagy sms értesítést kérünk.
 
Hasonló trükköktől mentes jó alternatívát kínálhatnak továbbra is a Citibank, Erste, FHB, Raiffeisen és Unicredit bankszámlái, melyek mind másféle árazást követnek, de bárhol megúszható néhány száz forintból a havi kötelező pénzügyi műveletek egy kis odafigyeléssel. A Citi ugyan teljes egészében áthárítja a tranzakciós díjat, így a nagyobb pénzmozgások esetén már magas költségekre lehet számítani, de példánkban így is az egyik legolcsóbb maradt. Az Ersténél ugyan van kártyadíj és a készpénzfelvét sem olcsó, de a továbbra is ingyenes tranzakciók miatt kiszámítható terhet jelenthet. Az FHB és a Raiffeisen a tranzakciós illeték felét terheli csak az ügyfelekre, és a készpénzfelvét egységesen 40-45 forint minden esetben, sőt egyszer egy idegen banki ATM használatot el is enged az FHB. Ezzel némileg hibride a két másik bank ajánlatának az FHB Aktív és az Erste SzuperNulla számlája.
 
A kártyás vásárlás több helyen is ingyenes maradt. Az MKB és a Budapest Bank viszont teljes egészében áthárítja a kártyás vásárlások után keletkező illetéket is az ügyfeleire, a Raiffeisen és az FHB csak a felét, míg a többi bank ezeket a költségeket benyelik. Ez utóbbival a bankok maguk is próbálják a drágább készpénzhasználatról a kártyás fizetés felé terelni ügyfeleiket.
 
Nem mindegy hol tartjuk és mennyiért pénzünket. 2013-től még inkább oda kell majd figyelnünk erre és saját magunkhoz legjobb illő számlacsomagot keresnünk, mellyel a jelenlegi szinten tarthatóak költségeink.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez