Keresés a tartalomban:
Jog

Veszélyes termékek - Magyarország az élen

2012. május 8., RAPEX
Címkék: veszélyes termékek John Dalli bejelentés uniós piac fogyasztó fogyasztóvédelem
John Dalli fogyasztóvédelemért felelős biztos bemutatta az uniós gyors-riasztó rendszerben (RAPEX) bejelentett nem élelmiszer jellegű veszélyes fogyasztási termékekre vonatkozó éves jelentést. A jelentés célja, hogy a fogyasztók valós képet kapjanak az uniós piacon forgalmazott termékek biztonságosságáról.

A RAPEX-ről

Közösségi Gyors Tájékoztatási Rendszer (RAPEX) amelyet a tagállamok és a Bizottság közötti, a fogyasztók egészségére és biztonságára súlyos kockázatot jelentő termékekre vonatkozó intézkedésekkel és cselekvésekkel kapcsolatos gyors információcsere céljából hoztak létre.
 
A RAPEX elősegíti a fogyasztók egészségére és biztonságára súlyos kockázatot jelentő termékek értékesítésének megelőzését és korlátozását, valamint megkönnyíti a piacfelügyeletre és a végrehajtási tevékenységek hatékonyságára és összhangjára vonatkozó ellenőrzést a tagállamokban.
Az Európai Bizottságnak a nem élelmiszer jellegű termékek riasztási rendszeréről (RAPEX) készített elemzése azt mutatja, hogy a veszélyes termékek korábban és nagyobb hatásfokkal azonosíthatók, és így gyorsabban eltávolíthatók az uniós piacról.
 
Kevesebb veszélyes termék jut be az EU piacára, de folytatnunk kell a munkát, ezért az állandó megfigyelési rendszer építése a jövőben is kulcsfontosságú marad - jelentette ki John Dalli fogyasztóvédelemért felelős biztos.
 
A 2011-es éves jelentés szerint ugyan továbbra is Kína az első számú ország a termékekre vonatkozó bejelentéseket illetően - a RAPEX-bejelentések több mint fele Kínából származó termékekkel kapcsolatos, de a 2010-es 58 százalékos arány 2011-re 54 százalékra csökkent.
 
Ruházati cikkeket és textíliákat jelentettek a leggyakrabban (423 bejelentés fulladás és irritáció veszélye miatt), ezt a kategóriát a játékok (324 bejelentés leginkább fulladás veszélye miatt), a gépjárművek (171 bejelentés sérülés kockázata miatt), az elektromos készülékek (153 bejelentés áramütés veszélye miatt) és a kozmetikai szerek (104 bejelentés vegyi kockázat miatt) követik.
 
Ezek a kategóriák a súlyos kockázatot jelentő termékek bejelentésének 74 százalékát teszik ki. A bejelentésekben szereplő termékek 19 százaléka (293 bejelentés) származott európai országból, 15 százaléka pedig egyéb országokból. A bejelentett termékek 8 százaléka ismeretlen eredetű volt. Ez a szám a jobb azonosításnak köszönhetően meredeken csökken, 2004-ben még 23 százalék volt. A 293 jelentett európai eredetű veszélyes termék közül 3 százalék Franciaországból, 3 százalék Németországból és 2 százalék Olaszországból származott.
 
A legtöbb bejelentés a következő országokból érkezett: Spanyolország (189), Bulgária (162), Magyarország (155), Németország (130) és az Egyesült Királyság (105). Az ezekből az országokból jelzett esetek a súlyos kockázatot jelentő termékekről szóló, a rendszeren keresztül küldött összes bejelentés 47 százalékát teszik ki.
 
A munka folytatódik az állandó megfigyelés rendszerének kiépítésével és a harmadik országokkal való együttműködés fokozásával; különös tekintettel Kínával a kétoldalú, valamint az Egyesült Államokkal és Kínával a háromoldalú együttműködés erősítésére.
 
A tagállamok a termékbiztonságról szóló jogszabályok végrehajtására 100 millió eurót költöttek és 6000 ellenőrt alkalmaztak.
 
A folyamat egy olyan intézkedési sorból épül fel, amely magában foglalja a termék eredeténél a kockázatok kizárását célzó felfelé irányuló erőfeszítéseket, a jobb kockázatértékelést, és az EU hatóságainak - legfőképp vámhatóságok - szoros együttműködését, hogy a kockázat még a termék belépése előtt meghatározható legyen.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez