Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Fogyasztók az élelmiszerbiztonságról

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közvélemény-kutatása

2012. május 18., NÉBIH
Címkék: NÉBIH élelmiszerbiztonság közvélemény-kutatás élelmiszerlánc erdészet borászat felügyelet
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal (NÉBIH) által rendelt közvélemény-kutatás a hazai élelmiszerbiztonság helyzetét és a lakosság hivatallal szembeni elvárásait vizsgálta. A kutatás eredményei szerint a fogyasztók többsége úgy gondolja, hogy még inkább meg kellene erősíteni az állami szerepvállalást az élelmiszerbiztonság területén.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az élelmiszerláncot érintő kockázatokat felügyeli, a lánc egészét lefedő ellenőrzési, felügyeleti rendszerrel. A hivatal kiemelten foglalkozik az élelmiszerbiztonsággal, de a hatóság felügyelete alá tartozik az állattenyésztés, erdészet, borászat is.
 
A hatóság 2012. március 15-én jött létre a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal integrálásával. A NÉBIH a Vidékfejlesztési Minisztérium irányítása alatt működik, feladatait szakmai igazgatóságok látják el.

A vizsgálat abból a célból készült, hogy a NÉBIH megismerje a hazai élelmiszerbiztonságról kialakított képet, illetve a fogyasztók hatósággal szembeni elvárásait. A kutatás 2012. február 2. és március 24. között készült, 1017 ember személyes megkérdezésével.
 
A vizsgálat alapján elmondható, hogy míg a fiatalabb korosztály nem gondolja, hogy a hazai élelmiszerek biztonságosak lennének, addig az idősebb korosztály jobbnak ítéli a hazai élelmiszerbiztonságot. A hatóság ismertségére rákérdezve az is kiderült, hogy a magasabb végzettségűek ismerik a hatóság munkáját és jobban megbíznak benne. Az átlagos jövedelmű válaszadók szerint pedig a vásárlás helyszíne, a kiválasztott termék márkája határozza meg az élelmiszerek biztonságát.
 
A kutatás eredményei szerint a lakosság kifejezetten elvárja a határozott állami szerepvállalást az élelmiszerbiztonság területén, sőt kifejezetten igénylik, hogy az élelmiszerlánc felügyelete egy kézben, egy hatóság alatt összpontosuljon. A megkérdezettek többsége, 58,39 %-a ugyanakkor úgy gondolja, hogy a hatóság eszközeit még inkább meg kellene erősíteni. Csupán 16,85 %-uk véli úgy, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság eszközeinek jelenlegi szinten tartása elegendő. A válaszadók kis része, 3,97 %-a gondolta úgy, hogy felesleges az élelmiszerlánc ellenőrzésbe befektetni.
 
A NÉBIH a kutatás eredményeire alapozva a jövőben törekszik a fogyasztók igényeinek kielégítésére. A hatóság partnerségi viszony kialakítására törekszik a fogyasztókkal és a vállalkozásokkal egyaránt. A hivatal nyitott ezért a lakosság által jelzett problémákra, továbbá cél a vállalkozások számára a tanácsadás a jogszabályok értelmezésében és a jó gyakorlatok megtalálásában.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez