Keresés a tartalomban:
Elektronika

Áttörést hozhat a mobiltárca

2012. május 25., It-business;Magyar Mobiltárca Szövetség
Címkék: NFC.mobil mobiltárca mobilos fizetés mobilszolgáltató Magyar Mobiltárca Szövetség pénzügyi tranzakció készpénzforgalom
A közeljövőben a pénzügyi tranzakcióink is mobilizálódnak, az NFC technológia küszöbön álló térhódításával a mobiltelefonba „költözhet” a pénztárcánk, ami magasabb felhasználói élmény mellett gyökeresen megváltoztathatja majd fizetési szokásainkat is.

NFC technológia

A Near Field Communication (NFC) (közeli, érintés nélküli kommunikációs technológia)
 
az okostelefonok és más eszközök számára létrehozott szabványok együttese. A rádiófrekvenciás kommunikáción alapuló adatcsere kis, csupán pár centiméteres távolságon belül valósul meg. Az NFC kétirányú kommunikációt tesz lehetővé a végpontok között, kiválóan alkalmas WiFi és Bluetooth eszközök gyors összekapcsolására, párosítására, kiváltva a lassú, nehézkes azonosítási folyamatot.
 
A bankkártyák, hűségkártyák használatának új korszakát jelenti az NFC technológia megjelenése és gyors elterjedése. Ennek révén érintés nélkül, pár centiméteres távolságból fizethetünk biztonságosan. Az NFC-képes okostelefonok képesek meglévő plasztikkártyáinkat virtuális kártyákká változtatni. Így a felhasználónak többé nem kell minden egyes kártyáját állandóan magánál tartani, hiszen az NFC chippel ellátott okostelefonok képesek ezeket kiváltani, helyettesíteni.
 
Az okostelefonokba, vagy a SIM kártyába, vagy valamilyen külső adattárolóba (pl.: microSD Card) épített biztonsági megoldással együtt így a mobiltelefonok képesek a banki, közlekedési, beléptetési és egyéb szolgáltatási rendszerekkel érintkezés nélkül, biztonságosan kommunikálni
.

Kényelmi szempontok mellett számos üzleti és környezetvédelmi érv szól a mobiltárca mellett. Az NFC képes készülék csökkentheti a készpénzhasználatot és kiválthatja a pénztárcákban lapuló plasztikkártyákat is. A tranzakciók sokkal kényelmesebbek és gyorsabbak lesznek, így a felhasználók időt, a piaci szereplők pedig energiát spórolnak meg. A különböző hűség- és törzsvásárlói kártyák, jutalompontok és kuponok pedig különböző alkalmazások formájában költözhetnek be a mobiltelefonokba. A biztonsági elem pedig a SIM kártya, amelyet eleve egyedi, személyes kód véd meg az illetéktelen használattól.
 
Magyarország az elsők között indíthatja el a mobil NFC technológián alapuló szolgáltatásokat, a kereskedelmi bevezetés hazai sikeréhez pedig valóban minden tényező adott. A mobiltárca áttörést, evolúciós ugrást hozhat: nagyban visszaszoríthatja a készpénzforgalmat és leegyszerűsítheti a kiskereskedelmi tranzakciókat is.
 
Kimutatások szerint a bankkártyák számának emelkedése 2008 óta megállt és a hitelkártyák mennyisége pedig jelentősen, 25 százalékkal (mintegy 600 ezer darabbal) csökkent. Hazánkban 0,9 darab bankkártya jut egy főre, amely elmarad az európai 1,4-es átlaghoz képest. Ezzel szemben a mobiltelefon-penetráció már 2007-ben elérte a 100 százalékot, ami azt jelenti, hogy minden magyar állampolgárra egy mobilkészülék jutott.
 
„A három hazai nagy mobilszolgáltató jelenleg együttesen mintegy 11 millió aktív SIM kártyával rendelkezik. A mobiltelefon a mindennapok elengedhetetlen kelléke lett és hamarosan a pénztárcánk tartalma is beköltözhet a készülékbe” – nyilatkozta Pukler Gábor, a Magyar Mobiltárca Szövetség elnöke.

„Bár számos, egymástól eltérő megoldás létezik az érintésmentes tranzakciókra, egy alapvető kérdés megválaszolásával könnyen meghatározhatjuk a fejlődés irányát. Nem mindegy ugyanis, hogy a készülékben, egy, a telefonba helyezett SD kártyán, vagy éppen a SIM kártyán van a biztonsági kontroll.” – magyarázta Lemák Gábor, a Magyar Mobiltárca Szövetség Főtitkára. „Mindez technológiai kérdésnek tűnhet, ám a három biztonsági variáció három gyökeresen eltérő mobil NFC ökoszisztémát feltételez. A szövetség tagjai logikus megoldásként a SIM kártya mellett tették le voksukat.”
 
Az idei évben 200 millió NFC képes mobiltelefon kerül forgalomba, 2013-ra pedig ez a szám már a 300 milliós mennyiséget is elérheti. A mobiltárca a fizetésen túl még ezernyi innovációt kínál. Az NFC technológiában, az érintésmentes kommunikációban rejlő lehetőségek kihasználása csak az alkalmazásfejlesztők fantáziáján múlik.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez