Keresés a tartalomban:
Jog

Fontos az együttműködés a civil fogyasztóvédelemmel

2012. május 30., MTI
Címkék: fogyasztóvédelem civil fogyasztóvédők Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Matolcsy György Nemzetgazdasági Minisztérium
Magyarországon a fogyasztóvédelem megerősödött, ehhez hozzájárult, hogy megteremtették a jogszabályi és szervezeti hátteret - hangsúlyozta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottsága előtt elmondott beszámolójában.
A miniszter szerint komoly előrelépést jelent a fogyasztóvédelemben, hogy az alaptörvény kimondja, Magyarország biztosítja a tisztességes gazdasági verseny feltételeit, és fellép az erőfölénnyel való visszaéléssel szemben, védi a fogyasztók jogait.
 
Képviselői kérdésre válaszolva Matolcsy György elmondta: a pénzügyi tranzakciós illetékről tárgyalnak még a bankszövetséggel, és olyan megoldást fognak bevezetni, amely erősíti a versenyt, és fokozza a valószínűségét, hogy az illeték terhét nem hárítják át fogyasztóra.
 
Szóbeli beszámolójában a miniszter kitért arra, hogy a kormány elfogadta a 2014-ig szóló középtávú fogyasztóvédelmi politikát, és ebben az intézményrendszer továbbfejlesztését, a békéltető testület erősítését, a civil szervezetekkel való együttműködés új alapokra helyezését fogalmazta meg.
 
Matolcsy György elmondta, hogy a fogyasztóvédelmi törvény módosításában megerősítették az ügyfélszolgálatoknál a fogyasztóvédelmet, bővítették a fogyasztó fogalmát, a békéltető testületek feladatát, továbbá megtiltották, hogy a szolgáltatók a sárgacsekkes befizetés esetén külön díjat számoljanak fel.
 
A miniszter hangsúlyozta, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság munkájában a megelőzést helyezték előtérbe. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság pozitív listát jelentet meg azokról a vállalkozásokról, amelyek betartják az előírásokat, és kérik a felkerülést. Ezt a gyakorlatot a pénzügyi fogyasztóvédelem területén is érdemes lenne megfontolni - tette hozzá.
 
Fontosnak nevezte a miniszter a civil fogyasztóvédőkkel való együttműködést is. Az idén 90 millió forintot különítettek el számukra feladatvégzésre, amelynek ugyan 10 százalékát zárolták. Az így megmaradó 81 millió forint keretre a Wekerle Sándor Alapkezelő rövidesen pályázatot ír ki - mondta Matolcsy György.
 
Simon Gábor, a bizottság elnöke felvetette, hogy a civilek jelzése alapján gondok vannak a pályázati forrásokhoz való hozzájutással. Dilemmának nevezte, hogy miközben a kormány a kkv-kat támogatja, szembe megy a fogyasztók védelmével. Példaként említette, hogy az Erzsébet-utalványt elfogadó helyek számával ugyan a hazai kkv-kat támogatják, de mivel nem mindenhol lehet ezzel a lehetőséggel élni, így a fogyasztók kevesebb helyen tudják azt felhasználni. Megemlítette, hogy az Erzsébet-utalvány esetében 6 százalék jutalékot kívánnak szedni, de van olyan eset is, ahol a szerződésben 8 százalékot és áfá-t szerepeltetnek.
 
Válaszában a miniszter elmondta, hogy az Erzsébet-utalvány ugyan nem tartozik az Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alá, de a 6 százalék jutalékot túlzónak, a 8 százalékot pedig kifejezetten elfogadhatatlannak tartja.
 
Képviselői felvetésként hangzott el, hogy a mobiltelefon számokhoz hasonlóan, a bankváltás esetén is lehetővé kellene tenni a számlaszámok továbbvitelét. Erre a kezdeményezésre válaszolva Matolcsy György közölte, hogy megvizsgálják ennek a lehetőségét, hiszen ez is a versenyt erősíthetné.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez