Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Egyre népszerűbb a külföldi bankkártya használat

2012. május 24.
Címkék: bankkártya ATM bankjegykiadó CIB Bank biztosítás utazás külföldi nyaralás
Egyre többen ismerik fel a bankkártyák határon túli használatának előnyeit is. A CIB Bank tapasztalatai szerint az összes kártyás tranzakció 10%-át már külföldön bonyolítják az ügyfelek, de a következő években ez az arány tovább növekedhet. Nem csak a kényelmi és a biztonsági szempontok játszhatnak ebben komoly szerepet, hanem az is, hogy bizonyos esetekben már a készpénzfelvétel is ingyenes lehet külföldön, mely a nyaralás előtti valutaváltás visszaszorulását eredményezheti.
a CIB Bank szakértői szerint kiemelt helyen kellene lennie a külföldi készpénz- és bankkártya-használattal kapcsolatos döntésnek. A vakációk során a legtöbb problémát ugyanis a biztosítás hiánya mellett az elveszett, vagy ellopott készpénz jelenti. Surányi Zoltán, a bank lakossági üzletfejlesztési vezetője szerint mindkettőre megnyugtató megoldást nyújtanak azok a bankkártyák, melyekhez kiegészítő biztosítás köthető és sok esetben a valutaváltást teljesen feleslegessé tevő ingyenes külföldi készpénzfelvétel társul a külföldi bankautomaták használata esetén.
 
A bank statisztikái szerint a külföldi ATM készpénzfelvételek száma az összes felvétel közel 2 százalékát teszik ki, melyek átlagos összege 48.000 forint, míg az összes bankkártyás (debit) tranzakció (készpénzfelvétel, vásárlás) 10%-át bonyolítják külföldön. A CIB ügyfelei egyébként nagyobb arányban (3%) térnek be bankfiókba itthon, mint külföldön (0,8%), ami minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy a vakáció során könnyebben találnak ATM-et, mint nekik tetsző bankfiókot. A CIB ezzel kapcsolatban a bankfiókos készpénzfelvétel arányának további csökkenését várja, amit különböző fejlesztésekkel is támogat. Ennek érdekében olyan ingyenes ATM kereső alkalmazást készítettek okostelefonokra, melynek segítségével az ügyfelek 11 külföldi országban, kereshetnek az Intesa Sanpaolo Csoporthoz tartozó közel 10.000 bankjegykiadó automata között. Ráadásul a bank Visa Inspire kártyájával a készpénzfelvétel ezekből az automatákból ingyenes, így feleslegessé válik az amúgy sem biztonságos, nagy mennyiségű valutaváltás a vakáció előtt.

Surányi Zoltán szerint az előttünk álló években tovább csökkenhet a készpénzhasználat aránya a lakosság körében, de nem csak itthon, hanem a külföldi utak során is. Sokan ismerik fel ugyanis azt, hogy a nagy mennyiségű valutaváltás egyre inkább feleslegessé válik, ráadásul nem biztonságos. Emellett a külföldi bankkártya-használat mellett szól az is, hogy érdemes a baleset-, poggyász- és betegség biztosítást kedvezményesen, a bankkártyához kapcsolva megkötni.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez