Keresés a tartalomban:
Szolgáltatás

Egyszerűbb lesz vonatozni

2011. május 9., Forrás: EurActív
Címkék: vonat közlekedés egységes jegyvásárlás Európai Unió
Egyszerűbben vásárolhatnak vonatjegyet és könnyebben tervezhetik utazásukat az Európai Unióban vasúton közlekedők. A Bizottság új rendeletével az unió szeretné versenyképesebbé tenni a vasúti közlekedést a légivel szemben.
Az Európában vonattal utazók az Unió 27 tagállamának legkülönfélébb rendszereivel találkoznak, amikor az utazásukat akarják megtervezni, ezzel szemben a repülőjegy vásárlás jóval egyszerűbb és könnyebb.
 
Az új uniós szabályozás szerint a jegyfoglalást és a menetjegyeken feltüntetett adatokat egységesítik, ezzel pedig lehetővé teszik az egyes vasúti vállalatok, valamint a menetjegy-értékesítők között információk cseréjét.
 
„Ha komolyan azt szeretnénk, hogy az emberek vonattal utazzanak, különösen pedig azt, hogy a vasút versenyezni tudjon a légi közlekedés hosszabb távolságokon is, akkor a vonattal utazóknak biztosítanunk kell a légitársaságokéhoz hasonló zökkenőmentes tervezést, valamint jegyajánlatokat” - mondta Siim Kallas, közlekedésért felelős európai biztos. „A jövőben olyan könnyűvé akarjuk tenni a vonatjegy vásárlását Barcelonából Brüsszelbe, vagy Berlinből Pozsonyba, mint amilyen egyszerű egy ugyanilyen repülőjáratot lefoglalni” - tette hozzá Kallas.
 
Ennek megvalósulásához azonban arra van szükség, hogy a vasúti társaságok nyilvánossá tegyék a menetrendkészítést, egymás között pedig megosszák a viteldíjakról szóló információkat. „Ez azt jelenti, hogy az alapvető foglalási és jegykiállítási információk átjárhatók lesznek, a vasúti vállalatok, valamint a menetjegy-értékesítők pedig egymás között cserélhetik ezeket az egész EU-ban” - magyarázta a biztos közleményében.
 
A tervek szerint a vasúti vállalatok egységesítik számítógépes rendszereiket, hogy lehetővé tegyék az adatok cseréjét az egyes különálló rendszerek között.
 
Az Európai Unió ezekkel a változtatásokkal akarja lerakni az alapokat egy összeurópai egységes utazás-tervező és jegyeladási rendszeréhez, amelyet az elkövetkezendő években akarnának megvalósítani.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez