Keresés a tartalomban:
Jog

Felér egy innovációs adóval

A vállalkozások sürgetik az egységes szabadalmat

2011. március 9.
Címkék: innováció szabadalom cséfalvay versenyképesség kutatás
Minden remény megvan arra, hogy végre elindulhat Európában az egységes szabadalmi rendszer kidolgozása, ami hatalmas lökést ad majd az európai innovációnak – fejtette ki az eu2011.hu portálon Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára a Versenyképességi Tanács ülése előtt.
Maga az egységes szabadalom ötlete idestova ötven éves, és kisebb megszakítással több, mint 10 éve folyik a vita a szóban forgó jogszabályról. Európa többek között azért is van lemaradva az innovációs versenyfutásban, mert nincs egész Európára kiterjedő szabadalmi oltalom. Egy európai feltalálónak minden tagállamban külön-külön kell szabadalmaztatnia a találmányát, annak minden költségével, adminisztrációs terhével. Nagyon bonyolult, jogilag is nehezen kezelhető rendszerről van szó. Nem véletlenül mondják, hogy ez lényegében felér egy innovációra kivetett adóval – mondta Cséfalvay Zoltán.
 
A tagállamoknak most azt kell kidolgozniuk, miként lehet majd egyetlen bejelentéssel valamennyi résztvevő tagállam területére szóló szabadalmi oltalmat szerezni. Reményeim szerint a Versenyképességi Tanács ezen az ülésen megadja a zöld jelzést ehhez. Figyelembe véve az ügy előtörténetét, nyugodtan elmondhatjuk, hogy ez egy óriási előrelépés lenne. Gondoljunk csak bele, éves szinten az egységes szabadalmi oltalom hiánya 700-800 millió euró veszteséget jelent a vállalkozói szektornak – fogalmazott az államtitkár.
 
Felmerül a kérdés, hogy nem kerülnek-e hátrányba a megerősített együttműködésből kimaradó tagállamok? Akik most elzárkóznak (Olaszország, Spanyolország), a nyelvi sokszínűséget féltik, ám tisztában kell lennünk azzal, hogy a vállalkozások sürgetik az új szabályozást. Egy olyan időszakban, amikor nehezen képzelhető el, hogy akár a kormányok, akár az EU komoly gazdaságélénkítő programokat indítsanak, minden olyan lépés üdvözlendő, amely olcsóbbá, egyszerűbbé teszi az üzletet.
 
Ha egy innovatív vállalkozás gyorsan, egyszerűen és olcsón tud jogilag biztosabb szabadalmat bejegyeztetni, könnyebben tud szerezni magának forrást is, gyorsabban tud kockázati tőkét bevonni. Vagyis fölértékelődik a külső befektetők számára, és könnyebben tud belépni az innovációs láncba. Persze vannak ellenérdekelt felek is, hiszen mindez sok terhet levesz a nemzeti szabadalmi hivatalok, az ügyvivők és fordítók válláról, ha munkájukat nem is teszi fölöslegessé.
 
A Tanács áttekinti a szolgáltatási irányelv átültetésének helyzetét is. A szolgáltatás sajátos, érzékeny terület. Amíg az áruk szabad áramlásáról van szó, addig nincs nagy probléma, a szolgáltatások esetében azonban az ember is mozog. A tagállamok a múlt évben kölcsönösen értékelték a szolgáltatási irányelv bevezetésével járó változásokat, ennek a felülvizsgálata és az esetleges további lépések kerülnek most terítékre. Úgy gondolom, hogy ebben az erősen érzékeny témában sikerül mindenki által elfogadható kompromisszumos szövegben megállapodnunk – mondta el az eu2011.hu számára a stratégiai államtitkár.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez