Élelmiszer
Indul a nagy húsvéti ellenőrzés
A büntetés több millió forint is lehet
2011. április 4.
Megkezdődött a húsvét előtti fokozott élelmiszerellenőrzés. Az akció célja, hogy minél kevesebb olyan élelmiszer jusson a fogyasztókhoz, amely gondot okozhat. Ezért összehangolt, átfogó vizsgálatok lesznek országszerte, nemcsak a kereskedőknél, hanem az élelmiszer-előállítóknál és a raktárakban is.
Megkezdődött a húsvét előtti fokozott élelmiszerellenőrzés - jelentette be Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára. Az ellenőrzés célja, hogy minél kevesebb olyan élelmiszer jusson a fogyasztókhoz, amely gondot okozhat. Ezért összehangolt, átfogó vizsgálatokat tartanak országszerte nemcsak a kereskedőknél, hanem az élelmiszer-előállítóknál és a raktárakban is.
Az ellenőrzések főként a sonkákra, más füstölt termékekre, tojásra, édességekre terjednek ki – közölte Kardeván Endre. A hatósági ellenőrök szabálytalanság esetén büntetnek is. A szankció mértéke 15 ezer forinttól akár 2 milliárd forintig is terjedhet. Az ellenőrzések a húsvéti ünnepekig tartanak. Kardeván Endre reméli, hogy kevesebb problémát tárnak fel az ellenőrök, mint az előző években. A legtöbb gondot a gyors érlelésű sonkák okozták korábban. Az államtitkár e területen már kirívó hibákra nem számít, mivel - mint mondta - kevesebb a külföldről behozott áru, és ez már bíztató jel.
Az ellenőrzéseket a szakemberek nemcsak a kiskereskedőket, hanem az élelmiszergyártókat, sőt az úgynevezett elsődleges tárolási helyeket is ellenőrzik.
Az akció célja, hogy megvédjék a fogyasztókat a megkárosítások különféle formáitól. Az akciós áruknál az ellenőrök vizsgálják majd, hogy érvényesül-e ténylegesen a meghirdetett akciós ár. Továbbá nem tévesztik-e meg a fogyasztókat például úgy, hogy tejcsokiként árulnak édességet, amelynek például csak a bevonó masszája az. Emellett szigorúan ellenőrzik a minőségmegőrzési határidőket is.