Keresés a tartalomban:
Szolgáltatás

Rövidebben, de többet beszélünk mobilon

2011. március 9., Orovicz Viktor
Címkék: mobil előfizetés internet előfizetés
2010-ben tovább folytatódott az elmúlt 5 évben egyre hangsúlyosabbá váló kommunikációs trend. A mobiltelefon és az internet előfizetések száma újabb történelmi csúcsra emelkedett, míg a vezetékes vonalaké 15 éves mélypontra süllyedt.
Az ezredfordulón még a mobilszolgáltatók stratégiái sem gondolták volna, hogy a hazai mobil előfizetők száma 12 millió fölé kúszik 2010 végére. Szó mi szó, jogosnak tűnik a kérdés, hogy lehet ez, hisz a legújabb statisztikák szerint Magyarország lakossága a 10 milliót sem éri el, ráadásul jogosan feltételezhető, hogy legalább egymillió embernek már életkorából adódóan sincs mobiltelefonja. Az eltérés alapvetően három tényezőre vezethető vissza. Egyrészt mindnyájan ismerünk olyanokat, akik egyidejűleg kettő, esetenként 3 mobiltelefonszámon is elérhetők. Ebből az egyik jellemzően céges célokat szolgál, a másik a privát telefonszám. Sokaknál a többes készüléktartás mögött a józan megfontolás áll. A sok hívást indítók számára kifizetődő lehet ugyanis egyidejűleg több szolgáltató ügyfele lenni, hisz a hálózaton belüli hívások radikálisan olcsóbb tarifáinak kihasználásával éves szinten komoly megtakarítás érhető el. A népesség létszámot meghaladó mobil előfizetésszám másik összetevője a statisztikai hiba. A mobilszolgáltatók azt a SIM kártyát tekintik aktívnak, amelyiken az elmúlt 3 hónapban bármilyen aktivitás kimutatható volt. Ez a számítási mód ugyanakkor azzal jár, hogy a 2-3 évente esedékes készülékváltást az alacsonyabb ár miatt új SIM kártyát is tartalmazó támogatott árú készülékvásárlással lebonyolító ügyfelek valójában virtuális kereslete időszakosan megjelenik a kimutatásokban.
 
Ráadásul a szolgáltatók esetenként rá is játszanak erre, hisz a piaci részesedés és az előfizetőszám fontos szempont a vezetői prémiumok meghatározásánál. Hatékony módszer a statisztika ideiglenes kozmetikázására, ha az ötezer forintos telefonhoz még egy pár száz forint ingyenes lebeszélhetőségű SIM kártya is jár. Kevesen tudnak ellenállni a kísértésnek, hogy a potya pénzt veszni hagyják, így lesz a pár perces működésből legalább három hónapos „aktivitás”. Végül, de nem utolsó sorban a mobil internet kiugró népszerűsége is komoly mértékben hozzájárul az előfizetői létszám gyors bővüléséhez. A tavalyi év 470 ezer darabos internet előfizetésszám növekedéséből 78 százalék volt a vezeték nélküli kapcsolat részesedése, melynek összesített volumene így már meghaladta az egymillió négyszázezret.



A vezeték alkonya?

Mindeközben a vezetékes telefon vonalak száma tavaly közel kétszázezerrel csökkent, mely a 2000 évi 3,8 milliós csúcsponthoz képest így ma már alig haladja meg a kétmillió kilencszázezret. A telefonvonalon történő internetezés is zuhanó pályára állt, tavaly 12 ezerrel csökkent az ADSL előfizetések száma. A kábeltévés net 15 százalékos növekedésének köszönhetően a vezetékes internetezés összességében még tartja vezető helyét, de nem sok jót ígér a szegmensnek, hogy az 5 éve még szinte kimutathatatlan vezeték nélküli kapcsolat piaci részesedése napjainkban már 46%. Hasonló tendencia bontakozik ki a telefon használati szokások tekintetében is. Az esetenként ingyenes vezetékes telefonálást lehetővé tevő csomagok terjedése ellenére az egy vezetékes vonalra jutó telefonhívások száma csökken, a 145 hívás/előfizetés mutató közel 20 százalékkal alacsonyabb a mobilokra jellemző átlagértéknél. Az átlagos beszélgetési idő ugyan vezetékesen (3,1 perc) még hosszabb, mint mobilon (2,2 perc) összességében a telefonálással töltött idő négyötöde ugyanakkor tavaly már a vezeték nélküli platformon zajlott.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez