Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Továbbra is mehet a klónozott élelmiszer

2011. március 29.
Címkék: élelmiszer hús klónozás EU szabályozás
Továbbra is engedélyezett marad az állatok klónozási technikája az Európai Unióban, miután az EU két döntéshozó szerve, a Tanács és az Európai Parlament nem tudott megegyezni az új élelmiszerekre vonatkozó szabályozásról. A korábbi, 1997-es jogszabály a mai viszonyok között már elavult.
A Tanács és az Európai Parlament egyaránt a másik rugalmatlanságát hibáztatta a kudarc miatt, ami most három éves tárgyalássorozatot tett semmissé. Lényegében azon a kérdésen akadtak el a megbeszélések, hogy hogyan bánjanak a klónozott állatokból, illetve azok leszármazottaiból származó élelmiszerekkel és takarmányokkal. Az Európai Parlament a fogyasztók érdekeit hangoztatva azt akarta elérni, hogy valamennyi, klónozott állat utódjától származó élelmiszert címkével lássanak el. „A Tanács olyan megoldást akart, ami a gyakorlatban is megvalósítható, nem akarta félrevezetni a fogyasztókat olyan szabályok megállapításával, amelyeket a gyakorlatban nem lehet betartatni” – jelentette ki közleményében a tanács.
 
A képviselők hangsúlyozták, nem akarták elárulni a fogyasztók ahhoz való jogát, hogy tisztában legyenek azzal, vajon klónozott állatokból származó élelmiszereket fogyasztanak-e vagy sem. Miután az európai közvélemény jelentős többsége ellenzi a klónozott élelmiszereket, az EP szerint az a minimum, hogy az ilyen termékeket címkével lássák el.
 
A magyar elnökség kompromisszumos javaslattal állt elő a fogyasztók, a kereskedelmi és a gyakorlatiassági szempontok összeegyeztetésére, ám ezt a Parlament elutasította. A javaslatok között szerepelt átmeneti időre, egy átfogó szabályozás megszületéséig, az élelmiszertermelést célzó állati klónozás, az ilyen állatokból eredő élelmiszerek betiltása, azok eredetétől függetlenül, továbbá a klónozott állatok élelmiszerláncba való bekerülésének tiltása.
 
„Miután az új élelmiszereknek szentelt egyeztetés zátonyra futott, ezek az intézkedések is elvesznek. Az EU elszalasztott egy lehetőséget az uniós szabályozásra, mielőtt a klónozási technológia továbbfejlődik” – áll a tanácsi közleményben.
 
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a 12 órás, kedd reggel 7 óráig tartó tárgyalási fordulót követően kiadott nyilatkozatában rámutatott, hogy az EP olyan megoldásba kívánta belekényszeríteni a Tanácsot, amelynek az lett volna az eredménye, hogy „minden egyes sajt vagy szalámi szelethez egy családfát kellett volna felrajzolni.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet
Kapcsolódó oldalak
»Jön a klónozott szalámi?

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez