Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Figyelmeztető jelzéseket a szeszesitalokra!

2011. március 11.
Címkék: alkoholfogyasztás közúti baleset közegészségügyi program
Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület a diszkó-tragédiákat és közúti baleseteket megelőzendő, javasolja, hogy legyen kötelező a szeszesitalok csomagolásán feltűntetni az összetevőket, illetve, hogy helyezzenek el figyelmeztető jelzéseket e termékeken, amelyek a mértéktelen alkoholfogyasztás veszélyeire hívják fel a figyelmet.

Tudta?

  • Minden negyedik közúti balesetből eredő halál esetében az alkohol is szerepet játszik.
  • Az alkoholfogyasztás növeli a májzsugor kockázatát.
  • Az Európai Unióban ittas vezetők évente 10.000 ártatlan ember halálát okozzák.
  • Az alkohol fokozza az erőszakos cselekedetek előfordulásának veszélyét.
  • Átlagosan minden negyedik kórházi ellátásra szoruló 15-24 éves fiatal alkohol hatása miatt kerül ebbe a helyzetbe
     

A fogyasztói tájékoztatás kiemelt területe az élelmiszercímkézés. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület üdvözli a készülőben lévő, az élelmiszerfogyasztók kiszolgáltatottságának csökkentése érdekében megalkotott uniós jogszabály tervezetet, amely szerint kötelező lesz az élelmiszerek csomagolásán ismertetni a tápanyag-tartalmat és a tápanyag-összetételt. Az Egyesület aggályosnak tartja azonban, hogy a tervezetből a szeszesitalok kimaradtak. E termékek esetében ugyanis továbbra sem kötelező feltűntetni az összetevőket, valamint - ellentétben a dohányárukkal - nem kötelező felhívni a figyelmet a túlzásba vitt alkoholfogyasztás egészségkárosító hatásaira.
 
A szeszesital címkéken az alkoholfogyasztás veszélyeire figyelmeztető jelzés elhelyezése előmozdíthatná a fiatalok egészségének megőrzését. A szeszesital címkéken az alkoholfogyasztás veszélyeire figyelmeztető jelzés elhelyezése segítené a fiatalok egészségének megőrzését. A témával foglalkozó brüsszeli szervezet, az Eurocare felmérése szerint napjainkban az Európai Unióban minden negyedik 15-29 év közötti fiatal férfi halálát okozza az alkohol.
 
Az egységes uniós szabályozás hiányában a tagállamok felelőssége megnő a túlzott alkoholfogyasztás prevenciója, és az ezzel kapcsolatos tájékoztatás tekintetben. Az OFE javasolja, hogy – a címkék és figyelmeztető jelzések hiányában – indítsanak általános iskolák részére egy közegészségügyi programot a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeiről.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez