Keresés a tartalomban:
Szolgáltatás

A biztosítók nem örülnek az uniszex díjaknak

2011. március 4., Nagy Mariann
Címkék: biztosítás diszkrimináció biztosítási díj kockázatértékelés uniszex díjszámítás
Az Európai Bíróság szerint jövő decembertől nem térhet el a nők és a férfiak biztosítási díja. Az ítélet úgy fogalmaz, hogy hátrányos megkülönböztetésnek minősül, ha a biztosított nemét a biztosítási szerződésekben kockázati tényezőként veszik figyelembe. A pert kezdeményező belga fogyasztóvédelmi csoport történelmi döntésről beszélt, és úgy vélte: a nők és a férfiak közötti egyenlő bánásmódnak abszolútnak kell lennie.
A luxemburgi székhelyű bíróság határozata szerint diszkriminációnak minősül a nemek szerinti megkülönböztetés, ezért 2012 decemberétől megtiltotta annak alkalmazását a biztosítási kockázatok kiszámításában. Az uniszex díjszámítást eddig is előírta egy uniós irányelv, de megengedte az ettől való eltérést, ha a különbségtétel alapjául szolgáló statisztikai adatok bizonyítottan megbízhatók, rendszeresen frissítik azokat, és nyilvánosan hozzáférhetők. Ezt a kivételt törölte el az Európai Bíróság 2012 decemberétől.

Rossz irány az ítélet

A biztosítási szakma nem örült az ítéletnek. Az európai biztosító szövetség (CEA) főtitkára egyenesen „rossz hírnek” minősítette a bejelentést, a KPMG könyvvizsgáló számításai szerint pedig a női vezetők biztosítási díjai akár ötven százalékkal is nőhetnek. A biztosítótársaságok állítják, hogy az ítélet kedvezőtlen az ügyfelekre nézve, és kitartanak amellett, hogy a jelenlegi rendszer méltányos. Hasonlóképpen vélekedik a hazai biztosítási szektor is. A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) álláspontja az, hogy a biztosító társaságok arányos különbséget tehetnek a díjak képzésekor a biztosított nemi hovatartozása alapján, és nem tekinthető diszkriminációnak, ha az eltérő díjak statisztikai adatokon, illetve kockázatértékelésen alapulnak. A KSH adatai alapján közismert, milyen nagy különbségek vannak ma is a magyarországi férfi és női populáció életkilátásait illetően, ez látszik meg a díjakban is. A biztosítók nagyon rossz iránynak tartják, hogy a statisztikai adatokat a biztosításmatematikát felülírja egy jogszabály, amikor a tényeken alapuló statisztika fölé helyeződik egy ítélet – magyarázta lapunknak a helyzetet Gilyén Ágnes, a Mabisz kommunikációs főosztályvezetője. Mint mondta, a biztosítás egy olyan szerződés, ahol a szolgáltatásnak és az ellenszolgáltatásnak egyensúlyban kell lennie.

Középpontban az életbiztosítás és a járadék

Magyarországon a döntés szinte egyáltalán nem érinti a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) díjait. A kötelezőknél ma már csak egyetlen biztosítónál van különbség a női és férfi vezető díjtarifája között, de ott is az életkor és a nem együtt számít. Hazánkban alapvetően az életbiztosítási díjakat és a járadékbiztosítási piacot befolyásolhatja a döntés. Például ha nyugdíjazáskor egy nő járadékot kér, alacsonyabb apanázst fog kapni, tekintettel arra, hogy vélhetően hosszabb időszakra kell a pénznek kitartania.

Tarifák

Felmerül a kérdés, milyen lesz a díjszint. Biztosítási szakértők szerint várhatóan középen lesz az igazság, a nőknek tehát mindenképp drágább lesz az új rendszerben. Trunkó Barnabás, a Mabisz tanácsadója egy rádiós interjúban úgy számolt, hogy ha egy nő eddig fizetett 7 ezer forintot, a férfi 9-et, majd megosztják és mindketten 8 ezerre szerződnek.
 
Egyelőre nem világos, hogy a gyakorlatban hogyan jelenik majd meg az új szabályozás. A luxemburgi legfelsőbb bíróság ítélete jogerős, fellebbezni nem lehet. Mivel óriási piacokat érint a döntés, várhatóan óriási lobbiharc indul a jogszabály valamilyen módosítása érdekében, a magyar törvényeknek a végleges uniós jogszabályhoz kell igazodniuk.
 
A hatást elemezni kell, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a bírósági ítélet napján megkezdte az ezzel kapcsolatos szakmai munkát. A szervezet szóvivője, Binder István elmondta: tanulmányozzák, milyen változást jelent az Európai Bíróság ítélete a törvényalkotásban, a biztosítási tartalékképzésben, a felügyeleti munkában. A felügyelet áttekinti a hatásait és felkészül arra, hogy szakmai munkával segítse a jogalkotót. A PSZÁF szerint közvetlenebb lehet a hatása a díjegységesítésnek, mint amilyen volt a differenciált díjfizetés bevezetésének.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez